Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Компанията, без която "Белене" не може, отрича ядрен инцидент въпреки данни за голямо замърсяване

21 ноември 2017, 12:40 часа • 15544 прочитания

Руската компания "Росатом" отрече в страната да е имало ядрени инциденти след съобщенията за замърсяване с радиоактивния изотоп рутений 106 в някои части на Русия. Най-голямата концентрация на изотопа е зесечена близо до ядреното съоръжение "Маяк" в Южен Урал.

"Не е имало инциденти в ядрената инфраструктура в Русия”, съобщи представител на "Росатом" за АФП.

Изявлението на "Росатом" идва, след като Руската метеорологична служба потвърди за "изключително висока" концентрация на радиоактивния изотоп рутений 106 в края на септември тази година и потвърди също докладите на европейски институции за замърсяване този месец.

"Пробите на радиоактивни аерозоли от станциите за наблюдение Аргаяш и Новогорни съдържат радиоизотоп Ru-106 между 25 септември и 1 октомври", каза "Росхидромет".

Най-голямата концентрация е регистрирана в Аргаяш – село в Челябински регион в Южен Урал, където има "изключително голямо" замърсяване с Ru-106, надхвърлящо нормата 986 пъти.

"Росхидромет" съобщи, че изотопът е открит в Татарстан и Южна Русия и впоследствие е стигнал до "всички европейски държави, като се започне от Италия и се продължи към Северна Европа" - от 29 септември нататък. "Росхидроатом" призна също, че в края на септември в началото на октомври са възникнали условия за активен пренос на въздушни маси и замърсяващи вещества от територията на Южен Урал в Средиземноморския район и после към Северна Европа. По-рано твърденията бяха, че подобно движение на въздушните маси не е имало.

Природозащитната организация "Грийнпийс" настоява за разследване за евентуално прикриване на злополука, пише британският The Guardian. Дори с отчитането на това, че наблюдаваната над Европа концентрация е малка под въздействието на радиацията са били подложени десетки милиони хора и при някои от тях със сигурност ще има проблеми със здравето. Хората, които са се намирали близо до мястото на инцидента със сигурност са по-силно облъчени, казва руският клон на "Грийнпийс".

Официални становища

В средата на октомври "Росатом” публикува изявление, цитирано от руски медии, че "в проби от 25 септември до 7 октомври, включително в Южен Урал, не са открити следи от рутений 106, освен в Санкт Петербург", припомня БГНЕС.

На 9 ноември Френският институт за радиационна защита и ядрена сигурност (IRSN) разпространи доклад, в който се казва, че рутений 106 е бил открит във Франция между 27 септември и 13 октомври. Френският институт посочва, че източникът на замърсяване вероятно е инцидент някъде между река Волга и планината Урал и добави, че измерената в Европа концентрация не представлява опасност за здравето. Станция "Аргаяш" е на около 30 километра от съоръжението "Маяк", където през 1957 стана една от най-тежките ядрени катастрофи в историята. Днес в "Маяк" се преработва отработено ядрено гориво.

Рутений 106 е продукт на деленето на атомите в реактор и се използва също при някои медицински процедури. Рутений не се среща в природата.

IRSN изтъква, че източник на рутений 106 не може да е ядрен реактор, защото са открити и други радиоактивни елементи. Предположението е, че става дума за изпускане на инсталация, свързана с ядрения горивен цикъл или с производство на радиокативни материали.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес