Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кипър субсидира енергийната модернизация на големи фирми

06 февруари 2024, 06:46 часа • 936 прочитания

В Кипър започва нова програма за субсидиране на енергийната модернизация на големи фирми, която е на стойност 17 млн. евро, осигурени по Плана за възстановяване и устойчивост, предаде БНР. В същото време правителството увеличава данъчните облекчения на компаниите за капиталови разходи за енергоспестяване. 

Новият план

Чрез новия план ще бъдат подпомогнати големи предприятия с над 500 души персонал за енергийно обновяване и засилване на конкурентоспособността им, каза енергийният министър Георгиос Папанастасиу. Той уточни, че това е първата подобна програма в Кипър, която осигурява устойчивостта, развитието и подобряването на големия бизнес.

Субсидиите

Субсидиите ще бъдат предоставяни за разходи за системи за енергийна ефективност и за енергоспестяващи инвестиции в сгради, съоръжения и оборудване, както и за насърчаване на преминаването към кръгова икономика. Компаниите могат да получат безвъзмездно финансиране до 750 000 евро. Освен това ще бъде увеличен размерът на данъчните облекчения за зелени инвестиции в енергийната модернизация, системи за възобновяема енергия, енергоспестяващи мерки на фирмите.

Тези финансови стимули са включени в правителствения законопроект, чието обсъждане започна в парламента в понеделник, и се предлага да действат до 2026 г.

Още: Свалят възрастта за гласуване в Кипър

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес