Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киев: Милион и половина украински деца са в риск да бъдат депортирани в Русия

02 октомври 2024, 17:49 часа • 617 прочитания

Около 1,5 милиона украински деца, които остават в окупираните от Русия райони на Украйна, са изложени на висок риск да бъдат депортирани в Руската федерация. Това заяви украинският омбудсман Дмитро Любинец на 2 октомври.

Още: Путин крие тийнейджърки, които е отвлякъл: Знаково заседание в ООН (ВИДЕО)

Колко деца са отвлечени досега?

От началото на пълномащабната си инвазия в Украйна руснаците вече са отвлякли повече от 20 000 деца, каза Любинец. По-малко от 400 от тях са били върнати у дома, според базата данни „Деца на войната" (според нея депортираните са 19 546).

Личните данни на депортираните деца са променени, така че роднините им да не могат да ги намерят и върнат у дома, добави омбудсманът на Украйна.

„Нашите деца дори са изпращани в така наречените „лагери за превъзпитание“, където са зомбирани с руска пропаганда. Представете си само - нашите деца са принудени да отричат украинския си произход“, каза Любинец.

Снимка: Getty Images

Още: В Челябинск: Инструкции към училищата как да превърнат украинчетата в русначета

По данни на службата на омбудсмана - децата от домовете в Херсонска област първо са били преместени в окупираните територии, а след това - депортирани в Русия. Киев регистрира и случаи на незаконно осиновяване на деца от руски семейства.

„Русия умишлено забавя процеса на връщане на нашите деца“, алармира още Любинец, цитиран от Kyiv Independent.

Още: Сикорски към Русия: С украинските деца правите същото, което германските нацисти правеха с вашите (ВИДЕО)

Военно престъпление, за което Путин е издирван

През март 2023 г. Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на руския диктатор Владимир Путин и на руския детски омбудсман Мария Лвова-Белова за ролята им в незаконното депортиране на украински деца.

Незаконното прехвърляне или депортиране на цивилни граждани в Русия нарушава Четвъртата женевска конвенция и представлява военно престъпление съгласно международното право.

Още: Руската пропаганда готви удар по детско заведение - отсега набеждава Украйна в бъдеща "провокация"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес