Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йоурова: Ще представим два плана за действие за медийния сектор и медийния плурализъм

12 октомври 2020, 17:56 часа • 1759 прочитания

До края на годината ще представим два плана за действие за медийния сектор и медийния плурализъм. Това каза заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по ценностите Вера Йоурова на Международната конференция за свободата на медиите в България с домакин евродепутата от БСП и групата на социалистите и демократите Елена Йончева. Темите на форума, който се организира съвместно с брюкселското издание Euroactiv, са в два панела - "Как може да помогне Европейския съюз" и "Чува ли ни Европа".

В Европа работата на журналистите става при все по-трудни условия. Освен икономическата криза и загубите на работни места в сектора проблем обаче са и политическият натиск и атаките и заплахи срещу журналисти. Можем да кажем, че никоя страна не е пощадена от такива рискове и направихме обективна оценка на тази ситуация из ЕС, каза още комисар Йоурова.

По думите й в доклада за България притесненията са свързани със собствеността на медиите и разпределението на държавна реклама. "Докладът подчертава, че много български журналисти описват политическата намеса в медиите като общ проблем. Друга притеснителна тенденция е, че няколко организации съобщават за физически или онлайн атаки срещу журналисти в България. Съобщава се за кампании срещу независими и разследващи журналисти, изобличаващи случаи на корупция и съдебни дела", каза още тя. 

Комисар Йоурова ще помоли държавите, които не са направили това - включително България - да транспонират директивата за аудиовизуални медийни услуги. Тя насърчава независимостта на медийните регулатори и прозрачността на собствеността в медиите. Директивата влезе в сила на 20 септември.

"Комисията започна серия пилотни проекти, която трябва да покажат къде са рисковете и заплахите за медийната свобода и плурализма, да подкрепят разследващите журналисти и да предложат правна помощ и практическо съдействие на журналисти, които се нуждаят от такава подкрепа. Искаме да увеличим финансирането за такъв тип проекти в следващия бюджет, а в този момент, тъй като все още преговаряме (за бюджета), говорим за 61 млн. евро", посочи еврокомисарят.

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес