Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израелски кораб първи проби зърнената блокада на Русия. Съпровождал го е американски самолет?

31 юли 2023, 23:56 часа • 14258 прочитания

Цивилният кораб Ams1, плаващ под израелски флаг, пръв успя да пробие руската бокада в Черно море и навлезе в украинския ръкав на река Дунав. Това е първият кораб, който прекоси Черно море по пряк курс към Украйна след заплахите на Русия, че налага блокада на всички кораби, насочващи се към украинските пристанища. 

Както по-рано днес писахме, три кораба - Ams1, Sahin 2 и Yilmaz Kaptan, съоветно под израелски, гръцки и турско/гръцки флагове, днес обявиха по системата за автоматична дестинация директен курс към Украйна без руският Черноморски флот да ги спре.

По-ранните снимки показаха корабите прекосяващи турските проливи и след това Черно море. Но последните скрийншотове, публикувани във военния блог Militarnyi, показват как израелският Ams1 вече е навлязъл в Дунав, реално пробивайки окончателно руската блокада на Черно море, наложена с бомбардировките на одеското пристанище от 25 юли насам.

Още: Русия: Дрон се взриви в полицейско управление в Брянск (ВИДЕО)

Според Flightradar корабите са били защитени от американски самолет П8 "Посейдон", специално разработен за шпионски мисии и "лов на кораби и подводници", като той е заредил гориво над Румъния. Самолетът е бил придружаван и от разузнавателен дрон Forte12 RQ-4.

Освен това снимките показват още четири кораба, които следват Ams1 и или са пуснали котва вече, или скоро ще се закотвят в дунавските пристанища.

Още: Зеленски: Войната се връща на територията на Русия (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес