Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изненада: Полша блокира пакета с 18 млрд. евро помощ за Украйна

15 декември 2022, 15:33 часа • 6455 прочитания

Полша е отказала да подкрепи пакетното споразумение на ЕС, включващо 18 млрд. евро помощ за Украйна, план за евросредствата на Унгария, както и глобален данък за големите мултинационални компании. Причината е, че Варшава има опасения относно закона за минималния корпоративен данък, съобщава Politico.

Това е било решено в сряда - ден преди днешния Европейски съвет в Брюксел, след който може да се постигне компромис.

Също в сряда полският премиер Матеуш Моравецки призова ЕС да отпусне 35 млрд. евро от фонда за възстановяване на страната му, като обеща да отстъпи и да предприеме реформи в полските съдилища. Брюксел отдавна настоява Варшава да ги осъществи и да се придържа към върховенството на правото.

Преди това Полша блокира сделката за минималния корпоративен данък в продължение на месеци, преди да отстъпи, когато получи одобрение на Плана си за възстановяване. След това дойде ред на Унгария, която отправи подобни заплахи за блокиране, преди да оттегли ветото си в понеделник.

Но след това Варшава изрази резервите си в последния момент на среща на посланиците на ЕС. "Има голямо разочарование от това, че Полша застрашава помощта за Украйна, като блокира минималния данък", казва дипломат от ЕС пред Politico, описвайки действията на Варшава като "поредната ситуация на вземане на заложници".

Очакванията са, че Моравецки ще изостри темата на днешната среща на върха, въпреки че въпросът официално не е включен в дневния ред.

Идеята за глобален минимален корпоративен данък е вторият от двата стълба на сделка, договорена през 2021 г. от 140 държави, с която ще се променят правилата на трансграничното данъчно облагане. Целта на инициативата е да се постави под контрол начинът, по който големите интернет компании отчитат печалбите си и плащат данъци.

Що се отнася до помощта за Украйна в размер на 18 млрд. евро за 2023, за нея бе постигнато съгласие на 10 декември въпреки ветото на Унгария. После Будапеща даде на заден ход, тъй като си издейства отблокиране на част от евросредствата. ЕК заплашваше правителството на Виктор Орбан със замразяване на общо 13 млрд. евро - по Плана за възстановяване и по еврофондовете, но постигнатият компромис е за 6,3 млрд. евро.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес