Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хърватия ще разследва случаите на ваксиниране без ред

12 февруари 2021, 09:30 часа • 1353 прочитания

Всички случаи на ваксиниране без ред заслужават да бъдат осъдени най-строго, особено ако по този начин някой гражданин е лишен от своето право. Ще бъде направена проверка на всички случаи, изнесени в медиите, заяви хърватският министър на здравеопазването Вили Берош.

С приетия от правителството на Хърватия план за ваксиниране срещу COVID-19 е дадена възможността всеки пълнолетен гражданин на страната да получи безплатна ваксина. Определено е също кои групи граждани имат приоритет при ваксинирането, написа министърът в профила си във Фейсбук.

Той подчерта, че трябва да бъдат обяснени всички оправдани отклонения от утвърдените приоритети, както се случи с ваксинирането на жителите на Сисачко-мославинска жупания след земетресението с цел защитата на здравето на лицата, които се намираха там през този период.

Министерството на здравеопазването призова всички, които са отговорни за провеждането на ваксинацията, да се придържат стриктно към утвърдените приоритети и да бъдат проверени всички спорни случаи.

Всички лица, които са използвали правото да се ваксинират за сметка на други, ще трябва да понесат моралната отговорност пред хърватската общественост, заяви Берош.

Според информацията в медиите, ректорът на университета в Загреб Дамир Борас и съпругата му са се ваксинирали извън установения ред в Клиниката по стоматология в столицата. 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес