Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хакер превзе компютърната система на испански град, иска откуп

04 октомври 2019, 20:10 часа • 3598 прочитания

Хакер установи контрол върху компютърната система на южния испански град Херес де ла Фронтера и иска откуп, платен в биткойн, за да отключи системата за ползване.

Кибератаката, която причини прекъсвания на услугите, предлагани чрез уебсайта на града, започна във вторник вечерта, съобщи говорител на общината за АФП, цитиран от БГНЕС. 

Хакерът зад атаката изисква плащане в биткойни за възстановяване на компютърната система, добави той, без да казва колко се иска.

Биткойн и други криптовалути отдавна са любимо средство, търсено като форма за заплащане от киберпрестъпници, благодарение на анонимния характер на валутите.

Испанското министерство на вътрешните работи изпрати трима компютърни експерти в Херес де ла Фронтера, град с около 212 000 жители, за да помогнат на общината да разреши кибератаката, съобщиха от властите в града.

Кметът социалист Мамем Санчес заяви, че общинският уебсайт ще бъде пуснат отново в употреба само когато е „100 процента сигурен“.

Въпреки че експертите по правоприлагането и сигурността казват, че е неразумно да се плаща на хакери, много организации в крайна сметка приемат исканията за откуп, които често струват по-малко от възстановяването на компютърните системи.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес