Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция замрази активите на задържаната зам.-председателка на Европарламента

12 декември 2022, 14:06 часа • 1726 прочитания

Гръцките власти замразиха всички активи на заместник-председателя на Европейския парламент Ева Кайли, която беше арестувана по обвинения в корупция и предполагаемо участие в скандал за подкупи.

Мярката, която се отнася и за нейните роднини, включва "банкови сметки, сейфове, дружества и други финансови активи", заяви председателят на гръцкия орган за борба с прането на пари Хараламбос Вурлиотис, цитиран от AFP и БГНЕС.

44-годишната Кайли, която е родена в Солун, беше отстранена от поста зам.-председател на ЕП, след като бе арестувана в Белгия. В дома ѝ в Брюксел бяха открити чанти с банкноти.

В петък вестник „Франс соар” съобщи, че полицията е извършила 14 претърсвания в различни общини в Белгия. Заподозрените са обвинени във вземане на подкупи от страна на Катар и опит да повлияят на политиката на ЕС, по-специално на позицията на други депутати в Европарламента, в навечерието на подготовката за Световното първенство по футбол. На четирима души са повдигнати обвинения, а двама са освободени.

Общогръцкото социалистическо движение (ПАСОК) изключи Ева Кайли от редиците на партията.

Белгийското разследване на предполагаема корупция в Европейския парламент е "много тревожно", заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел. "Със сигурност новините са много тревожни", каза той. "Изправени сме пред някои събития, някои факти, които със сигурност ме притесняват и мен като бивш председател на Европейския парламент".

Тази седмица ЕП трябваше да гласува предложение за удължаване на безвизовия режим в ЕС за Кувейт, Катар, Оман и Еквадор. Някои евродепутати предложиха дебатът и гласуването да бъдат отложени.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес