Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Година по-късно: Мъж от Руанда, подпалил църквата в Нант, уби свещеник

09 август 2021, 18:15 часа • 2098 прочитания

Бежанец от Руанда, заподозрян в причиняването на големия пожар, опустошил катедралата във френския град Нант миналата година, уби католически свещеник в западна Франция. Това съобщи вътрешният министър и източник, близък до разследването, цитиран от БГНЕС.

"Отдавам цялата си подкрепа за католиците в страната ни след драматичното убийство на свещеник в района на Вандее“, написа вътрешният министър Жералд Дарманен в Twitter, като заяви, че се отправя към мястото на събитието. Източник, близък до разследването, който поиска да не бъде посочен, заяви, че мъж е отишъл по-рано в полицията и е заявил, че е убил свещеник. Мъжът вече е подсъдим за пожара в катедралата в Нант през юли 2020 г., добавя източникът.

Свещеникът, на 60 години, е посрещал мъжа в църквата си от няколко месеца. Африканецът, търсещ убежище от Руанда, който от няколко години живее във Франция, е работил като доброволец в църквата. Еманюел А., призна, че стои зад пожара в готическата катедрала в Нант, който ужаси Франция на 18 юли 2020 г. Първоначално той беше арестуван, преди да бъде освободен под гаранция. По-късно телевизионният канал BFM, позовавайки се на източник от правоохранителните органи, заяви, че бежанецът е страдал от психично разстройство. Той е бил приет в психиатричното отделение на местна болница в края на юни-началото на юли тази година. 

Лидерът на крайнодесните Марин Льо Пен, която обвинява правителството, че е слабо в действията по имиграцията, заяви, че във Франция "можете да бъдете нелегален мигрант, да подпалите катедрала, да не бъдете изгонени и след това да извършите повторно нарушение - убийство на свещеник". Имиграцията ще бъде основен въпрос, когато Льо Пен се изправи срещу центристкия президент Еманюел Макрон за президентския пост през следващата година.

Пожарът в Нант дойде 15 месеца след опустошителния пожар през 2019 г. в катедралата „Нотр Дам“ в Париж, който повдигна въпроси за рисковете за сигурността на други исторически църкви в цяла Франция.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес