Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германски депутат нарече отказа от "Северен поток 2" самоубийство

03 януари 2021, 13:20 часа • 2451 прочитания

Депутатът от Бундестага Валдемар Гердт в коментар за телевизионния канал „360“ нарече възможното отказване от руския проект „Северен поток 2“ на фона на постепенното затваряне на атомните електроцентрали в Германия „самоубийство“ и „абсурд“, съобщава РИА Новости.

"Отхвърлянето на „Северен поток 2“ е просто самоубийство. Липсата на енергия е огромна. „Северен поток 2“ реално няма да покрие енергийните нужди на Германия, а можете ли да си представите, че ние изобщо няма и да го пуснем"? - обясни Гердт.

Депутатът предположи, че отхвърлянето на ядрената енергия е сериозен проблем за Германия. Според него, решението за затваряне на атомната централа е взето „на фона на зелена истерия“.

По-рано Гердт в разговор с РИА Новости изрази увереност, че тръбопроводът ще бъде завършен, независимо от реакцията на старите или новите власти на САЩ.

"Каквато и да е ситуацията в Америка, едно ги обединява - това е огромно нежелание отношенията между Русия и Германия да се установят, да имат конструктивен, делови характер. „Северен поток 2“ ще бъде завършен, независимо от това как се държи новата или старата администрация на САЩ", каза Гердт.

Според политика, поради ситуацията на енергийния пазар, правителството на Германия сега "няма друг избор", освен да подкрепи руския проект.

Гердт заяви, че въпросът за приключването на строителството ще бъде "сериозен тест" за суверенитета на решенията на Берлин.

Руският газопровод "Северен поток 2" предвижда изграждането на две магистрални линии с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия.

САЩ популяризират своя втечнен природен газ на европейския пазар и се опитват да предотвратят завършването на руския проект. През октомври САЩ разшириха своите ограничителни мерки срещу „Северен поток 2“, като разшириха проекта PEESA за защита на енергийната сигурност на Европа./ БГНЕС

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес