Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия приветства решението на САЩ да няма санкции срещу „Северен поток 2”

19 май 2021, 20:45 часа • 2245 прочитания

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас определи като протегната ръка решението на САЩ да не въвеждат санкции срещу компанията, която изгражда „Северен поток 2” Nord Stream 2 AG и срещу нейния изпълнителен директор Матиас Варниг.

„Ние разглеждаме това решение като знак на уважение към изключително добрите отношения, които бяха установени с администрацията на Байдън”, заяви по време на днешната пресконференция министърът.

Позицията на Вашингтон беше изразена много ясно, при това не само в администрацията, но и в Конгреса. Оценявайки това, се налага изводът, че Германия е важен партньор за САЩ, на който може да се разчита и в бъдеще, както и че е налице готовност за възможно най-конструктивно обсъждане на съществуващите проблеми, каза още Маас.

Берлин възнамерява да използва времето до представянето на поредния отчет, за да обсъди заедно с партньорите във Вашингтон въпроса за това кои са най-проблемните части от проекта „Северен поток 2”.

„На първо място, това се отнася до онези, за които този проект представлява заплаха - това е преди всичко Украйна ", каза Маас. Той нарече  Северен поток 2" единствената тема, по която има фундаментални разногласия между Берлин и Вашингтон.

Редица републиканци разкритикуваха остро решението на администрацията на Байдън да се откаже от санкциите срещу Nord Stream 2 AG и директора на компанията Матиас Варниг.

„Северен поток 2” е не просто търговски проект, който може да изостри отношенията с Берлин, но е и пример за „зловредното влияние на Руния”, който „заплашва да се засили енергийната зависимост на Европа от Москва, да направи Украйна по-уязвима срещу руската агресия и да напълни куфарите на Путин си милиарди долари”, заяви членът на комисията по външни въпроси Камарата на представителите Майкъл МакКол.

Сенаторът от Небраска Бенджамин Сасс обвини Байдън, че възнамерява „да даде на Путин, на неговия режим и на приятелите му стратегически лостове за влияние в Европа”. Той припомни, че само преди няколко седмици Байдън нарече руския президент „убиец”. Според Сасс, САЩ ще допуснат стратегическа грешка, ако позволят полагането на тръбите на газопровода да бъде завършено.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес