Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия иска да удължи срока за контрол на границите си

21 септември 2016, 21:00 часа • 1026 прочитания

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви, че е за удължаване с още 6 месеца на контрола по границите на страната, въведен заради мигрантския наплив.

Той заяви това пред журналисти в манастира Банц (провинция Бавария), където се проведе заседание на управляващата провинцията партия Християн-социален съюз (ХСС). Тази партия е младшият партньор в управляващия консервативен блок начело с християн-демократите (ХДС) на Ангела Меркел. ХСС се обявяваше срещу политиката на отворени врати на Меркел, пише БГНЕС.

„Засега не е моментът, в който трябва да взимаме решение за удължаването, но ако ситуацията бъде същата, както сега, аз съм за това то да бъде удължено“, каза Мезиер.

По думите му Германия се стреми към отмяна на граничния контрол вътре в Шенген, но затова трябва ефективен контрол по външните граници, смята министърът.

Мерките на ведомството му изтичат в средата на ноември. Германия въведе през септември м.г. временен контрол по границата с Австрия, за да обуздае неспирния бежански поток. Контролът всъщност представлява избирателни проверки на федералната полиция във влакове, по гари, паркинги, пътища, бензиностанции в граничните райони и в населени пунктове. Впоследствие такъв контрол бе въведен и по границите с Швейцария, Франция, Белгия и Люксембург.

 

Севим Рашидова
Севим Рашидова Отговорен редактор
Новините днес