Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия е готова да възобнови преговорите за свободна търговия със САЩ

07 юни 2017, 07:21 часа • 1441 прочитания

Берлин е готова да възобнови преговорите с Вашингтон по договора за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ Транстихоокеанското партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), независимо от противоречията на двете страни във връзка с Парижкото споразумение за климата. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в реч пред търговско-промишлената палата в град Грайфсвалд.

„От наша страна ние сме отворени за възобновяване на преговорите по споразумението за свободна търговия със САЩ“, каза Меркел. По думите й аналогичното споразумение с Канада, известно като СЕТА, е показало, че подобни споразумения могат да допринесат за засилването на стандартите за защита на правата на потребителите. „В тази връзка мисля, че ако такива големи пазари като европейския и американския успеят да сключат споразумение, то в него биха били заложени стандарти за нови търговски договори по целия свят“, заяви тя, цитирана от ТАСС.

Германският канцлер също така отново подчерта, че страната й разчита на свободната и честна търговия. „Ние се противопоставяме на протекционистките тенденции, те могат да донесат успех в краткосрочен план, но в среден и дългосрочен перспективите са вредни“, каза Меркел, пише още БГНЕС.

В момента Брюксел и САЩ търсят път към възстановяването на преговорите по ТПТИ, които завършиха заедно с втория мандат на Барак Обама. Настоящият американски президент Доналд Тръмп неведнъж е посочвал, че договорът не е изгоден за САЩ и че няма да продължава преговорите за неговото завършване.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес