Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финландски депутати настояват за споразумение за връщане на бежанци от Ирак

03 септември 2018, 07:21 часа • 2091 прочитания

Група финландски депутати от Националната коалиционна партия, която влиза в трипартийното правителство, е изпратила писмо до правителството с искане за сключване на споразумение за реадмисия на бежанци от Ирак, се посочва в прессъобщение, разпространено от депутатите.

Вече няколко години, Финландия води без успех преговори с Ирак за сключване на споразумение за реадмисия (позволяваща бежанците да бъдат връщани принудително, а не само на доброволни начала в родината си). Засега Финландия успя да подпише такъв документ с Афганистан, предаде БГНЕС.

„През 2015 г. във Финландия са потърсили убежище 32 500 хиляди души, от които 20 500 иракчани. Около половината от тях са получили отказ, но връщането им в Ирак не преминава гладко, тъй като страната не проявява достатъчно желание да прибере гражданите си, които нямат законно разрешение да пребивават във Финландия“, пишат в писмото депутатите.

"Финландия трябва да настоява Ирак да изпълни международните правила на играта, особено в контекста, че Финландия полага значителни усилия и работи за подобряване на икономическата ситуация и условията на живот в Ирак. През 2019 г. Министерство на външните работи и Министерството на отбраната на Финландия, например, ще изпратят в Ирак приблизително 25 милиона евро икономическа помощ", се посочва в писмото.

Според депутатите е трудно да се оправдае факта, че страната не иска да приеме обратно своите граждани, а в същото време очаква да получи международна помощ. Ето защо, Финландия, според тях, трябва да постави в бъдеще условия за получаване на помощ.

"Необходимо е да се сключи споразумение за реадмисия, а Ирак, както и много други страни, ще трябва да спазват общите правила на играта", се подчертава в съобщението. Депутатите смятат, че планирането от Финландия да открие посолство в Ирак след 27-годишно прекъсване, ще бъде добра възможност за провеждане на активен диалог и сътрудничество.

През 2015 г., по време на пиковия приток на мигранти в Европа, във Финландия са потърсили убежище 32 хиляди души, повечето граждани на Ирак, през 2016 г. - около 6 хиляди души, през 2017 г. - 5 хиляди души, толкова се очакват и през 2018 г. Около 10 хиляди от бежанците във Финландия са получили отказ, но обжалват. Властите изразяват опасения, че тези бежанци могат да останат в страната нелегално.

От април тази година 1 700 бежанци очакват да бъдат депортирани от Финландия, предимно иракчани. От началото на тази година около 300 нелегални мигранти са напуснали доброволно страната, като за цялата минала година тази цифра е 1 422 души.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес