Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евтаназия на бездомните кучета: В Анкара протестират срещу спорен законопроект

29 юли 2024, 17:20 часа • 898 прочитания

Протестиращи срещу спорния законопроект за бездомните кучета в Турция са се събрали в центъра на Анкара, предаде БТА. Те са в централния столичен парк "Кугулу", където са опънали палатка и са издигнали различни лозунги срещу спорния законопроект.

Демонстрантите събират подписи от минаващите граждани срещу законопроекта. Те са подготвили и плакати с надписи „Оттеглете законопроекта“, „Да не бъдат събирани, да не бъдат убивани“ и др.

В района на парка са разположени много тежковъоръжени полицаи.

Още: Ще ги избиват? Плановете на Турция за бездомните кучета

Една от организаторките на протестите Зарифе Чамалан посочи пред БТА, че демонстрантите се събират от над 65 дни на различни места в турската столица. Тя добави, че много хора се подписват срещу проектозакона за уличните кучета. Демонстрантката спомена и за случаи на полицейско насилие срещу протестиращите.

Чамалан каза още, че днес след 19 ч. в парка Кугулу се очаква да се съберат повече хора.

"В бъдеще ще организираме протести в много други градове, планираме да обикаляме по улиците в различните квартали, за да събираме подписи", посочи Чамалан.

Още: Липсата на кастрация за бездомните животни създава огромни проблеми на Турция

По думите ѝ 85 процента от населението са против проектозакона.

Междувременно след дълги дебати турският парламент одобри член 5 от спорния законопроект, предвиждащ евтаназия на бездомните кучета, предават турските медии.

Преговорите по проектозакона започнаха напрегнато. Предложението на опозицията за премахване на член 5 бе отхвърлено, информира опозиционният сайт „Оксижен“.

Депутатът от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Дениз Явузйълмаз заяви, че с това предложение на управляващата Партия на справедливостта и развитието става ясно, че "бездомните кучета ще бъдат избити".

Дискусиите по останалите членове се очаква да продължат след обед.

Още: Стрелба по бездомни кучета в "Овча купел": Замесен ли е бивш полицай?

Ще използваме всички средства, за да предотвратим приемането на законопроекта, обявиха от НРП.

Очаква се и председателят на кемалистката формация Йозгюр Йозгел да присъства на следобедните дискусии в Меджлиса.

Миналата седмица известната френска актриса и защитник на животните Бриджит Бардо призова в писмо до турския президент Реджеп Тайип Ердоган да бъде оттеглен проектозаконът за справяне с проблема с бездомните кучета в Турция.

Предложеното законодателство задължава общините да събират бездомните кучета и да ги настаняват в приюти, където да бъдат кастрирани и обезпаразитявани. Болните кучета и тези, които представляват риск за здравето на хората или са агресивни, ще бъдат евтаназирани. Общините също така ще бъдат задължени да изградят приюти за кучета или да подобрят условията в съществуващите приюти до 2028 г.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес