Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейските социалисти настояват за свободата на турския политик Демирташ

03 септември 2019, 20:15 часа • 1946 прочитания

Партията на европейските социалисти (ПЕС) призовава за незабавното освобождаване на бившия съпредседател на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) Селяхаттин Демирташ, се казва в съобщение на ПЕС до медиите.

Вчера съд в Анкара постанови Демирташ, който е в затвора по обвинения, свързани с терористична дейност, да бъде освободен. Той обаче ще остане зад решетките, тъй като истанбулски съд потвърди присъда от 4 години и 8 месеца затвор, издадена през декември 2018 г.

"Със задържането му в затвора Турция нарушава правата на Селяхаттин, както и политическите права на турския народ. Както сме казвали и по-рано, тези обвинения са политически мотивирани и тяхната единствена цел е да отстранят демократичната опозиция. Ние настояваме Демирташ да бъде освободен незабавно", е заявил председателят на ПЕС Сергей Станишев.

В съобщението на ПЕС се отбелязва, че вчера съдът в Анкара напълно е оправдал Демирташ по твърденията за терористична дейност, но друга присъда за "терористична пропаганда" все още стои, въпреки че беше обявена за незаконна от Европейския съд за правата на човека през юли.

В съобщението на ПЕС са цитирани още думите на Станишев, че "Селяхаттин е борец за човешки права и демократични свободи не само за кюрдското малцинство, но и за всички турски граждани".

"Неговото единствено престъпление е, че работи за демократична, прогресивна Турция. Той е държан в затвора в продължение на почти 3 години. Турция е в нарушение на Конвенцията за правата на човека", е отбелязал още председателят на ПЕС.

ПЕС подкрепя членките си в Турция - Демократичната партия на народите (ДПН) и Народнорепубликанската партия (НРП) - и ще продължи да ги подкрепя, когато техните права и правата на членовете им са атакувани, пише още в съобщението на ПЕС.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес