Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейският съвет одобри сделката на Юнкер и Джонсън за Brexit

18 октомври 2019, 06:00 часа • 1545 прочитания

Очаквано, Европейският съвет одобри постигнатото споразумение за сделка за Brexit между все още действащия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер и британския премиер Борис Джонсън. Това става ясно от официално съобщение на сайта на Европейския съвет.

В своето съобщение Съветът приканва всички институции на ЕС, включително Европейския парламент, да предприеме необходимите стъпки, за да влезе в сила споразумението от 1 ноември. Европейският съвет изрично подчертава, че ЕС е решен да има възможно най-тясно партньорство с Великобритания.

Същността на споразумението

Предложението, с което Борис Джонсън отиде в Брюксел, е да има "твърда граница" между Ирландия и Северна Ирландия, но в Ирландско море, не на сушата между Ирландия и Северна Ирландия. Сега в 64-те страници на новото споразумение пише, че ще има икономическо и търговско сътрудничество между ЕС и Великобритания, с уважение към единството на Общия пазар на ЕС, Митническия съюз, както и британския вътрешен пазар. Изрично е записано, че ще бъде признато британското право на независима търговска политика, но има и текст, че двете страни ще работят по договорености за споразумение за свободна търговия след Brexit.

Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние посочи какво точно се случва с ирландската граница, която следва да е и митническата граница между ЕС и Великобритания – препъникамъкът в преговорите между Лондон и Брюксел досега, тъй като Ирландия е част от Обединеното кралство и отделни митнически правила там биха разклатили самото кралство. Барние каза следното – британските власти ще могат да налагат каквито искат мита върху стоки, идващи от трети страни, които няма опасност да преминат на Общия европейски пазар. Ако обаче може да преминат на Общия европейски пазар, тогава британските власти ще налагат мита, съобразени с правилата на Общия европейски пазар. Барние обаче не обясни как ще се прави оценка кои стоки може да стигнат до Общия европейски пазар. А физически проверки на стоки ще се правят само в пристанищата на Ирландско море, не и на сухопътната граница между Ирландия и Северна Ирландия. Сегашният преходен период пък ще продължи до 2020 година.

Какво предстои?

Най-важният момент остава одобрението на британския парламент. Предстои заседание утре, 19 октомври. Засега обаче перспективите пред новата сделка изобщо не са добри, като срещу нея има силна съпротива и то от ключови политически сили в британския парламент. Каква е съпротивата – припомнете си в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес