Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейците силно преувеличават броя на мюсюлманите в държавите си

14 декември 2016, 11:58 часа • 1283 прочитания

Гражданите на редица европейски държави като Франция, Белгия, Германия и Великобритания надценяват чувствително броя на мюсюлманите в страните си и ръстът, който тези общности бележат.

Проучване на Ipsos Mori, което измерва разликата между обществените възприятия и реалността в 40 държави през 2016 г., прави извода, че французите са европейската нация, която най-много преувеличава настоящия и евентуалния бъдещ брой на мюсюлманите в страната.

Средният французин смята, че 31% от населението са мюсюлмани - т.е., един на всеки трима жители. Всъщност, мюсюлманското население н Франция е едва 7,5% - един на 13 души.

Французите са също хората в Европа, които дават най-големи прогнози за бъдещия брой на мюсюлманите в страната. Средната прогноза е, че през 2020 г. мюсюлманите ще съставляват 40% от населението - почти 5 пъти над реалистичната данни на експертите за ръст до 8,3%.

Французите не са единствените, които страдат от подобни заблуди. Италианците, германците и белгийците също са предположили, че над 1/5 от населението са мюсюлмани, като в действителност цифрита варират от 3,7% в Италия до 7% в Белгия. Трите страни също така са дали много сериозни прогнози и за ръста на мюсюлманите в следващите 4 години.

Във Великобритания рестопдентите са преувеличили мюсюлманите до 15% от пъселението - 3 пъти над реалните 5%. Прогнозата им за 2020 г. пък е 22% - доста над реалното експертно предположение от 6%, пише Гардиън.

В САЩ американците смятат, че мюсюлманин е всеки един на 6 души, а в действителност статистиката сочи един на всеки 100.

Австралийците смятат, че в страната живеят 12,5% мюсюлмани, докато в действителност те са 2,4%. Прогнозата е за 21% мюсюлмани през 2020 г., а реалните данни - за 3%.

Проучването показва тотални разминавания между очаквания и реалност и по много други показатели.

Така например има въпроси за това какъв процент от хората в техните страни респондентите смятат, че са против абортите, хомосексуализма и секса преди брака.

Най-далече от истината са холандците, според които 37% от сънародниците им са против абортите, докато реалната цифра е 8%, а 34 - 36% - против хомосексуализма и предбрачния секс, при положение, че истинските данни сочат само 5%.

Има и случаи на обратни резултати - подценяващи реалната ситуация. Така в Индонезия хората смятат, че 79% са против хомосексуализма, а всъщност процентът е 93.

Проучването е измерило и нагласите спрямо чувството за щастие при всяка от нациите. Като цяло резултатите са в един и същ порядък - почти всички държави подценяват силно реалния брой на щастливи техни сънародници.

Най-близо до истината е Канада, въпреки че и нейният резултат е доста неточен. Канадците смятат, че 60% от населението е щастливо, а в действителност така се определят 87% от запитаните.

При Южна Корея отклонението е дори още по-голямо. Там хората считат, че не повече от 24% от техните сънародници се смятат за щастливи, но реалността е много по-различна - цели 90%.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес