Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европарламентът ще проведе дебат за обявяването на Русия за страна - спонсор на тероризма

17 октомври 2022, 20:07 часа • 4056 прочитания

Европарламентът ще проведе дебат за приемането на резолюция, с която Русия да бъде обявена за държава - спонсор на тероризма. Това съобщи шведският представител Чарли Ваймерс от Европейската група на консерваторите и реформистите, които са вносители на предложението.

В гласуването са участвали 361 европейски депутати, като предложението е прието от 201 представители. 99 са гласували против, а 61 са се въздържали. Резолюцията ще бъде гласувана на месечната сесия през ноември.

"Предложението беше подкрепено от ЕНП, либералите и чрез въздържане - от Зелените (по правилата на ЕП, за разлика от нашия парламент, въздържалите се помагат за прокарването на решение). Против бяха социалисти и крайна левица, а “крайната десница” ИД, както обикновено, гласува разделено", обясни на профила си във Facebook евродепутатът Радан Кънев.

Припомняме, че миналата седмица Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) взе подобно решение и определи Русия за терористична държава. Това стана с приемането на резолюция, озаглавена „Допълнителната ескалация на агресията на Руската федерация срещу Украйна“.

 

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа се състои от общо 306 парламентаристи от 46-те държави членки, сред които са всички 27 от ЕС. Съветът на Европа е водещата организация за защита на правата на човека на континента – всички държави членки са подписали Европейската конвенция за правата на човека. През март тази година - малко след нахлуването в Украйна, Русия излезе от Съвета на Европа.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Европейска група на консерваторите и реформистите

 

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес