Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еврокомисията временно ще облекчи правилата за картелиране

22 март 2022, 03:00 часа • 2572 прочитания

Обединението между две или повече фирми за общо закупуване на суровини или продукти и тяхното разпределяне и продаване временно няма да се считат за нарушение на закона. Инструкция в този смисъл до антимонополните комисии на страните-членки е изпратила Еврокомисията, съобщи Ройтерс.

Това става, след като много фирми в Европейския съюз се оплакват от нарушени вериги на доставки било заради прекъсване на износа от Русия и Украйна, било заради санкциите, наложени на Москва от Евросъюза. Образуването на картел е едно от най-големите нарушения на европейското право и е залегнало директно в Договора за функционирането на Европейския съюз. В нашия Закон за защита на конкуренцията за участие в картел фирма може да бъде наказана с до 10% от оборота си за предходната финансова година, а за фирми, които са участвали в подобно сдружаване, но после са издали партньорите си, се предвиждат облекчения при налагането на санкции.

“Подобно сътрудничество между компании вероятно няма да предизвика ограничаване на конкуренцията или да им донесе ползи, което да надвишава ефекта от ограниченията”, се казва в документа, цитиран от Ройтерс. “Регулаторите на ЕС няма да се намесват активно срещу подобни особено наложителни и временни инициативи, целящи избягване на тежки прекъсвания, причинени от последиците от войната и/ или от санкциите на единния пазар”, пише там. По-нататък в текста има преупреждение компаниите да не се възползват без причина от временното изключение, за да злоупотребяват с доминираща позиция на пазара.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес