Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС засилва борбата срещу устойчивите на медикаменти бактерии

15 ноември 2013, 17:10 часа • 16465 прочитания

Проучване, публикувано днес от Европейската комисия, показва спад на употребата на антибиотици при хората от 2009 г. насам и нарастваща осведоменост на обществеността за това, че антибиотиците не убиват вируси, съобщиха от ЕК, предаде БГНЕС.

При все това тази положителна новина е помрачена от оповестените едновременно с нея от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията данни, които показват, че в Европа подчертано се увеличават полирезистентните грам-отрицателни бактерии, които са устойчиви на карбапенеми – най-нови антибиотици, използвани като последно средство за лечение при вътреболнични инфекции. Затова Комисията засилва борбата срещу антимикробната резистентност чрез финансиране на 15 нови изследователски проекта (MEMO/13/996) и хармонизиране на правилата относно събирането на данни за антимикробната резистентност, свързана с животни и храни (MEMO/13/994).

Европейският комисар по въпросите на здравеопазването Тонио Борг заяви: "Дълбоко съм загрижен от факта, че антибиотиците, които ни позволяват да лекуваме смъртоносни в миналото бактериални инфекции и да спасяваме живота на много хора, стават все по-малко ефективни. Не мога да изразя в достатъчна степен колко сериозно Комисията приема предизвикателството на антимикробната резистентност. Комисията продължава да спазва изцяло ангажиментите си във връзка с изпълнението на своя план за действие, за да се отговори координирано на антимикробната резистентност както при хората, така и при животните".

Европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите Мойра Гейгън-Куин добави, че научните изследвания и иновациите са изключително важни, ако искаме да преобърнем тенденцията по отношение на антимикробната резистентност. "Тези нови проекти ще бъдат допълнение към отличната работа, извършвана в момента за разработване на нови лекарства и лечения. Особено се радвам, че толкова много малки компании са партньори по тези проекти – нещо, което бих искала да наблюдавам по отношение на цялата нова програма на ЕС за научни изследвания - "Хоризонт 2020", каза Мойра Гейгън-Куин.

В плана за действие на Комисията от ноември 2011 г. за предотвратяване на по-нататъшно разпространение на антимикробната резистентност са определени седем ключови области, в които е най-належащо да се вземат мерки: 1) гарантиране, че антимикробните средства се използват правилно при хората и животните 2) предотвратяване на появата и разпространението на микробни инфекции 3) разработване на нови ефективни антимикробни средства или алтернативи за лечение 4) сътрудничество с международни партньори за овладяване на рисковете от антимикробната резистентност 5) подобряване на мониторинга и контрола в хуманната и ветеринарната медицина 6) научни изследвания и иновации 7) комуникации, образование и обучение. Две години след приемането на петгодишния план в много области е постигнат значителен напредък, и по-специално:

Научни изследвания и иновации: ЕС инвестира около 800 млн. евро в свързани с антимикробната резистентност изследвания, включително чрез Инициативата за иновативни лекарства. Днес Комисията обявява старта на 15 нови изследователски проекта, които ще получат общо 91 млн. евро от бюджета на ЕС. В рамките на проектите, в които участват 44 малки и средни предприятия, както и университети и други изследователски организации, ще се разработват нови антимикробни средства или алтернативи като фаги и ваксини. Също така ще се търси отговор и на въпроса за антибиотичната резистентност в рамките на хранителната верига и ще се изследват нанотехнологии, с помощта на които биха могли да бъдат разработени антимикробни лекарства.

Бяха положени много усилия за укрепването и консолидирането на системите за надзор във връзка с използването и резистентността на антимикробни средства във ветеринарната медицина. В публикувано тази седмица решение на Комисията са изложени правила за хармонизираното събиране на данни относно антимикробната резистентност при животни и храни. Това е от значение с оглед на сравнимостта на данните в областта на хуманната и ветеринарната медицина между страните членки и за оценяване на предприетите мерки.

Правилна употреба на антибиотици при хора и животни: Няколко проекта, финансирани по линия на здравната програма, се занимават например с неправилната употреба на антимикробни агенти в хуманната медицина, с осведомеността на заинтересованите лица – лекари, фермери, фармацевти и пациенти, както и с продажбите на антимикробни средства без рецепта. Освен това Комисията се намира в последната фаза на преразглеждане на правните инструменти за ветеринарните лекарствени продукти и медикаментозните фуражи, с което ще се отговори на проблема с антимикробната резистентност в тези области.

През май тази година Комисията прие предложение за единно, изчерпателно законодателство за здравето на животните, което е насочено към профилактика на заболяванията. Очаква се това да доведе до намаляване на нуждата от антибиотици. Що се отнася до здравето на хората, с текущи проекти и действия, съфинансирани от здравната програма, се подкрепя изпълнението на препоръката на Съвета относно безопасността на пациентите, включително при вътреболнични инфекции.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес