Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС заплаши Беларус със санкции заради насилието срещу протестите

11 август 2020, 21:48 часа • 3164 прочитания

Заради насилието, което силите на реда в Беларус упражняват срещу протестиращите и необоснованите арести, Европейският съюз ще предприеме мерки срещу страната,.

По-рано РИА Новости съобщи, че външните министри на Дания, Естония, Финландия, Исландия, Латвия, Литва, Норвегия и Швеция призоваха властите в Беларус да започнат диалог с опозицията.

Финландското външно министерство разпространи текста на декларацията, в който се настоява да бъде прекратено преследването на политическите опоненти, незабавно да бъдат освободени всички несправедливо задържани и да се спазват правата и свободите на гражданите.

„Призоваваме беларуското правителство незабавно да влезе в истински политически диалог с опозицията, за да се избегне по-нататъшното използване на сила”, се казва още в текста.

Според външните министри на осемте държави, проведените на 9 август президентски избори не са в съответствие с международните ангажименти на Беларус и със световно признатите стандарти за демокрация и върховенство на закона, а освен това не са били свободни и справедливи.

Изразява се сериозна загриженост във връзка със събитията в страната и използването на сила срещу демонстрантите.

Беларус е готова да предостави „конкретни неопровержими факти”, разкриващи чуждестранна намеса в случващото се в страната, съобщиха днес от външно министерство на Беларус.

„Предлагаме обективно и без емоции да се разбере какво, как и защо се случва в момента в Беларус. Готови сме за конструктивен и най-важното, за обективен диалог по тази теми с всички чуждестранни партньори”, се казва още в изявлението.

Външнополитическото ведомство на страната призова партньорските държави да направят „балансиран анализ, отчитайки всички позиции”.

„Не казваме, че трябва да се откажете от традиционните си източници на информация и мнение. Информацията обаче определено ще бъде по-пълна и професионална, ако е изчерпателна, включително като се вземат предвид официалните данни и оценките на тези, които носят отговорност за ситуацията в страната”, се казва в изявлението.

Властите в Беларус помолиха съседните държави да не правят гръмки изявления за случващото се в страната, тъй като това може да предизвика нестабилност в обществото.

По информация на „Спутник Беларус”, тази вечер в Брест се е стигнало до сблъсъци между протестиращите и служители на специалните сили (ОМОН). В интернет са публикувани кадри, на които се вижда протестиращ, който скача върху щитовете, а друг разпръсква газ, в отговор на което срещу тях са използвани полицейски палки.

Нараства напрежението и в Минск, където военните са изтласкали протестиращите от една от централните метростанции, но има информация, че към центъра на столицата прииждат все повече хора.

Наблизо вече е струпана специална техника, включително водни оръдия и автомобили за арестанти.

Военните са въоръжени с оръжия за гумени куршуми и светошумови гранати.

БГНЕС припомня, , че след изборите за президент на 9 август, в неделя и в понеделник вечерта недоволни от обявените резултати граждани излязоха на протести в различни градове, като най-масова беше демонстрацията в Минск. За да ги разпръснат, силите на реда използваха водни оръдия, светошумови гранати и сълзотворен газ.

Вследствие на сблъсъците бяха ранени десетки хора, като някои от тях бяха откарани в болница. Най-сложна остана обстановката в столицата, където един от демонстрантите почина. Силите на реда задържаха около 3 000 души, срещу които са повдигнати обвинения за участие в масови безредици и използване на сила срещу правоохранителните органи, за което могат да получат присъда лишаване от свобода до 15 години.

Вижте още:

Масови арести на протестиращи в Минск (ВИДЕО)

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес