Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС подновява разследване срещу Марио Драги

20 януари 2017, 17:45 часа • 1828 прочитания

Европейският съюз подновява разследване срещу директора на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги във връзка с неговото участие в т. нар. Група на тридесетте. Това съобщава британският в. „Файненшъл таймс“.

Членовете на Групата на тридесетте, или Г-30, са представители на финансови учреждения, част от които се намират под контрола на ЕЦБ. Според неправителствената организация Corporate Europe Observatory, която се занимава с незаконна лобистка дейност в европейското законодателство, този факт представлява потенциален конфликт на интереси за Драги.

По тази причина организацията изпраща жалба до европейския омбудсман Емили Орайли, която взима решението за възобновяване на разследването срещу Драги.

„Файненшъл таймс“ посочва, че Corporate Europe Observatory вече са повдигали веднъж подобно обвинение спрямо Драги през 2012 г., но тогавашният омбудсман е отклонил жалбата, предаде БГНЕС.

Групата на тридесетте е основана през 1987 г. с нетърговска цел. Сред нейните участници са ръководители на частни и държавни банки, в това число на Японската национална банка, Английската банка и Народната банка на Китай.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес