Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган: В Турция няма да се случи сценарият с енергийната криза в Европа

16 декември 2022, 16:13 часа • 813 прочитания

Властите в Турция продължават стъпките за предотвратяване на енергийни кризи, подобно на тази, която сега преживява Европа. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на церемония по повод завършването на проект за разширяване на обема на газохранилището "Силиври" край Истанбул, предаде Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Държавният глава припомни, че първоначално подземното газохранилище в Силиври с капацитет 3,2 милиарда кубични метра е позволявало да се доставят 28 милиона кубични метра газ на ден в газоразпределителната система на страната. С пускането в експлоатация на втория етап на съоръжението капацитетът за съхранение ще достигне 4,6 милиарда кубически метра газ, а дневните доставки ще бъдат 75 милиона кубически метра газ.

"Газохранилището "Силиври" днес се превърна в най-голямото в Европа", подчерта Ердоган.

ОЩЕ: Ердоган обръща поглед към Запада 

По думите му потенциалът му позволява да бъдат покрити 8% от ежегодните потребности на Турция от синьо гориво. С цел обезпечаване на нуждите на газохранилището от електроенергия е построена и вятърна турбина с инсталирана мощност от 4,2 мегавата.

"В най-натоварените периоди газохранилището "Силиври" ще може самостоятелно да покрива една четвърт от вътрешното търсене на страната ни", продължи турският лидер.

Ердоган посочи още, че районът на Тракия в северозападната част на страната ще се превърне в енергиен хъб от международно значение. "Нашата цел е да създадем в краткосрочна перспектива в Турция глобален център, в който ще се формират цените на газа", подчерта турският лидер.

Президентът отбеляза, че с енергийната концепция на Турция се цели намаляване на зависимостта на страната от външни източници до 2053 г. от 71 на 13%. 

Дневният добив на петрол в Турция скоро ще достигне 100 000 барела дневно, добави още президентът.

ОЩЕ: Ердоган със заплаха: Ракетата "Тайфун" ще удари Атина, освен ако не останете спокойни

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес