Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енергоатом: Ако руснаците взривят АЕЦ Запорожие, Украйна ще разбере за това чак след няколко часа

30 юни 2023, 17:57 часа • 53162 прочитания

В случай на експлозия на Запорожката атомна електроцентрала, Украйна може да разбере за това чак след няколко часа, тъй като няма пряк достъп до радиационния мониторинг, който е под контрола на руските сили. Това съобщи на пресконференция днес президентът на украинската държавна агенция "Енергоатом" Петр Котин.

Той каза, че Украйна има сензори за радиационен мониторинг на територията, контролирана от Киев на десния бряг, и тя непрекъснато следи тези сензори. Но самата АЕЦ и прилежащата й територия са окупирани от руснаците, така че в случай на изхвърляне на радиация украинските власти могат да научат за това едва след часове.

Украинският министър на енергетиката Герман Галущенко от своя страна изрази надежда, че наблюдателите на МААЕ, които са в електроцентралата, в случай на авария ще предадат информация за това до централата на "Енергоатом" и на украинските власти възможно най-скоро.

ОЩЕ: Зеленски със спешно видеообръщение: Русия готви терористична атака в АЕЦ Запорожие (ВИДЕО)

"Ако, не дай си Боже, се случи това, ние няма да видим самото събитие. Няма да имаме информация в реално време и това се отразява на целия процес", предупреди Галущенко.

Припомняме, че според украинското разузнаване руските сили са минирали всичко около АЕЦ "Запорожие". Освен това днес бе съобщено, че руските военни са започнали постепенно да се изтеглят от атомната електроцентрала. Инструкциите били те да напуснат АЕЦ до 5 юли.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес