Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Климатичните промени застрашават бебетата, бременните и възрастните хора

06 юни 2024, 12:33 часа • 6233 прочитания

Световни експерти предупреждават за сериозни последици за здравето от изменението на климата за бременни жени, деца, възрастни хора. Това показва нов сборник от статии, публикуван, публикуван в Journal of Global Health в сряда, пише Световната здравна организация. 

Съставена от експерти от СЗО и академици от цял ​​свят, групата отчита редица специфични въздействия върху физическото и психическото здраве, които възникват поради различни климатични опасности. ОЩЕ: Криза с водата в Индия: Жените носят вода от кладенците (ВИДЕО)

Изменението на климата не е далечна заплаха

„Тези проучвания показват ясно, че изменението на климата не е далечна заплаха за здравето и че определени групи от населението вече плащат висока цена“, каза д-р Аншу Банерджи, директор на отдел „Здраве на майките, новородените, децата и юношите и остаряването“ в Световната здравна организация ( СЗО). „Докато осведомеността за изменението на климата се повиши, действията за опазване на живота на тези, които са изложени на най-голям риск, едва докоснаха повърхността на това, което е необходимо. За да бъде постигната климатична справедливост, това трябва спешно да бъде коригирано.“

Горещините и преждевременните раждания

Вземайки екстремни горещини като пример, авторите отбелязват, че преждевременните раждания – водещата причина за детската смъртност – се увеличават по време на горещи вълни. Доказано е, че всеки допълнителен 1°C при минимална дневна температура над 23,9°C повишава риска от детска смъртност с цели 22,4%. 

Инфаркти при възрастните хора

По-възрастните хора са по-склонни да страдат от инфаркт или респираторен дистрес. 

Доказано е, че горските пожари увеличават респираторните разстройства и сърдечно-съдовата смъртност при възрастните хора. ОЩЕ: Горски пожар избухна край гръцкия град Оропос (ВИДЕО)

Наводненията и сушата

Наводненията и сушата намаляват достъпа до безопасна вода и хранителни запаси, като увеличават диарийните заболявания и недохранването.

Проучването може да видите ТУК.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес