Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Единствената петролна рафинерия на руското Черноморие преустанови работа след украинските атаки (ВИДЕА)

26 януари 2024, 14:45 часа • 18548 прочитания

Рафинерията на Роснефт в Туапсе, единствената на черноморското крайбрежие на Русия и една от 10-те най-големи в страната, спря работа след като бе ударена от украински дронове-камикадзе на 25 януари. Заводът, който годишно преработва до 9 милиона тона суровини, е бил парализиран след възникналия пожар. Изгоряла е, например, вакуумната инсталация.

Още: Украйна удари руска петролна база, Русия порази жилищна сграда в Одеса (ВИДЕО и СНИМКИ) 

Според източници на Reuters заводът няма да може скоро да възстанови производството: по предварителни данни ремонтът може да продължи до края на февруари - началото на март.

Построена през 1929 г., петролната рафинерия в Туапсе е най-старата работеща в Русия. През януари-ноември 2023 г. рафинерията в Туапсе е преработила 8,85 милиона тона нефт, произвела е 1,6 милиона тона нафта, 3,1 милиона тона дизелово гориво с високо съдържание на сяра, 1,15 милиона тона вакуумен газьол и 2,95 милиона тона мазут. През януари от завода са изнесени 680 000 тона продукти за Малайзия, Китай, Сингапур и Тайван, според източници на изданието и статистика за доставките на танкери.

Нова украинска тактика - унищожаване на инфраструктура, обсулжваща не само армията, но и населението 

Атаката срещу рафинерията в Туапсе беше четвъртият случай за последната седмица срещу петролната и газовата инфраструктура на Русия. Припомняме, че на 18 януари бе атакуван петролен терминал в района на Ленинград. На 19 януари дрон атакува нефтено депо в град Клинци, Брянска област. На 21 януари имаше пожар на терминала на НОВАТЕК в пристанището Уст-Луга в Ленинградска област, който бе потушен едва на следващия ден, а работата на терминала беше възобновена чак на 24 януари.

Това е нова тактика на украински сили, при която се унищожават вече не само чисто военни цели, но инфраструктура, обслужваща както цивилното население, така и военно-промишления комплекс на руска територия, пише Bild.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес