Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Друг план: Без 100 млрд. евро за Украйна от НАТО

08 юни 2024, 13:56 часа • 7235 прочитания

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се отказва от плановете за създаване на 5-годишен фонд за военна помощ за Украйна, след като се сблъска с опозицията от членовете на Алианса, предава Bloomberg.

Съгласно новото предложение, което може да получи подкрепата на министрите на отбраната на НАТО, когато се събират в Брюксел следващата седмица, съюзниците ще се ангажират да изразходват общо най-малко 40 млрд. евро годишно за смъртоносна и несмъртоносна помощ за Украйна.

Според източници на Bloomberg, пожелали аннимност, това би било в съответствие със средните годишни вноски от страните членки, които се правят от началото на войната в Украйна през 2022 г.

ОЩЕ: 100 млрд. евро от НАТО за Украйна: Чака се развитие по-скоро

НАТО ще определи целите за дарения на всяка страна въз основа на процент от нейния брутен вътрешен продукт и след това вероятно ще публикува резултатите в годишен доклад.

Целта ще бъде да се осигури по-голяма прозрачност за това, което съюзниците предоставят на Украйна, като същевременно се оказва и лек натиск върху онези членове на Алианса, които не изпълняват ангажиментите си. САЩ ще осигурят около половината от помощта, а останалата част ще бъде предоставена от другите членове на Алианса.

Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

По-рано Столтенберг предложи план за 100 млрд. долара на вноски за следващите 5 години, но съюзниците поставиха под съмнение неговата осъществимост. Редица съюзници изказаха притеснения и че с приемането на плана Украйна може да бъде подведена. Въпреки че новият план включва пари, НАТО се надява да даде на Киев повече предвидимост за нивото на подкрепа в следващите години.

„Вече сме изразходвали приблизително 40 млрд. на година досега, но това, което моля съюзниците да направят, е да се ангажират с това за следващите години“, каза Столтенберг след среща на външните министри на НАТО в Прага. „Трябва да поддържаме поне това ниво на подкрепа всяка година, толкова дълго, колкото е необходимо“.

Освен унгарският премиер Виктор Орбан, който поиска страната му да може да се оттегли от задълбочаващата се подкрепа за Украйна, Турция също е изразила опасения за някои части от т.нар. украински пакет.

ОЩЕ: Орбан пази Путин: Спря харченето на руски милиарди за оръжие за Украйна

НАТО също предлага да поеме оперативните отговорности на ръководената от САЩ контактна група за украинска отбрана, която координира трансферите на оръжия от около 50 страни за Украйна. С върховния съюзнически главнокомандващ на НАТО, подобна стъпка може да защити структурата от политически промени, които могат да възникнат след изборите в САЩ.

През април НАТО по предложение на генералния секретар Йенс Столтенберг постигна предварително съгласие да започне планирането на дългосрочна военна подкрепа за Украйна чрез създаване на фонд в размер на 100 млрд. евро.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес