Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джонсън не вярвал в Brexit на вота през 2016 г.

15 септември 2019, 19:45 часа • 2381 прочитания

Бившият британски премиер Дейвид Камерън заяви, че сегашният министър-председател Борис Джонсън не е вярвал истински в Brexit, докато е водел кампанията за напускане на ЕС през 2016 г., предаде Associated Press.

Камерън отправи обвинението в статия, публикувана днес в британския вестник Times. "Заключението, до което стигнах беше, че той рискува с резултат, в който не вярваше, защото щеше да бъде полезен за политическата му кариера", твърди бившият премиер.

Камерън обяви референдума за Brexit, но след това подаде оставка, след като не успя да убеди гласоподавателите да останат в ЕС. Той очакваше Джонсън да подкрепи позицията му, но сегашният премиер стана един от лидерите на противниковия лагер.

Джонсън продължава да настоява, че Brexit трябва да се осъществи на 31 октомври, със или без сключено споразумение с ЕС за напускане. Парламентът прие закон, който го задължава да поиска ново удължаване на срока, ако не бъде постигнато споразумение до средата на октомври (когато ще се проведе среща на върха на ЕС, б.р.), но той твърди, че няма да го направи при никакви обстоятелства, припомня AP.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес