Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Директорът на МААЕ пристигна в АЕЦ "Запорожие" (ВИДЕО)

29 март 2023, 14:52 часа • 1796 прочитания

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси пристигна в окупираната от Русия АЕЦ "Запорожие", съобщи украинската компания за ядрена енергия "Енергоатом" на 29 март.

Гроси е на място, за да оцени от първа ръка ситуацията с безопасността и сигурността в централата, да разговаря с инженерите, които експлоатират съоръжението, и да гарантира ротацията на експертите на МААЕ до и от обекта, съобщиха от "Енергоатом" в "Телеграм".

Това е второто посещение на Гроси в Запорожката централа - най-голямата в Европа - откакто тя беше превзета от руските войски, и първото, откакто мисия на МААЕ започна работа в обекта през септември 2022 г.

На 26 март ръководителят на МААЕ заяви, че е на път към атомната електроцентрала и обеща да продължи да полага усилия за защитата ѝ в условията на продължаващата война на Русия срещу Украйна. От МААЕ заявиха, че военните действия около АЕЦ-а се засилват.

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа, разположена в град Енергодар в Запорожка област, на южния бряг на река Днепър, е окупирана от руски войски от 4 март 2022 г. На няколко пъти тя беше напълно изключена от украинската електропреносна мрежа поради редовните руски атаки срещу енергийната инфраструктура на страната.

Откакто руските войски окупираха централата, те я използват като военна база, от която извършват нападения срещу контролираната от Украйна територия отвъд река Днепър, по-специално Никопол.

ОЩЕ: Ново предупреждение за АЕЦ Запорожие и възможна авария

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес