Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

CNN: "Вагнер" опитали да купят оръжия от Турция, за да ги ползват срещу Украйна

13 април 2023, 09:35 часа • 1976 прочитания

Частната военна компания "Вагнер", която се сражава срещу украинската армия, е опитала да закупи оръжия и оборудване от Турция. Това се разкрива в един от изтеклите документи на американското разузнаване, цитиран от CNN. Припомняме, че източникът на теча на данни още не е изяснен и има съмнения дали те са достоверни.

Файлът показва докъде е стигнала руската паравоенна организация, за да се опита да укрепи още повече своите способности. Това е наложително, защото войната в Украйна продължава без признаци за намаляване на напрежението.

Като член на НАТО, Турция се счита за страна партньор на САЩ и други държави, които предоставят пряка военна подкрепа на Украйна и публично изразяват несъгласие с руската инвазия. В Турция се намира и голяма американска военна база, в която се съхраняват ядрени оръжия и която действа като очевиден предупредителен знак за възпиране на руската агресия срещу членове на НАТО.

Според цитираните в документа доклади на американското разузнаване, в началото на февруари служители на "Вагнер" са се срещнали със свои "турски контакти" с намерението "да закупят оръжия и оборудване от Турция". Целта е била след това те да бъдат използвани от наемниците на Евгений Пригожин срещу Украйна. ЧВК се сражава предимно в района на Бахмут в Донецка област - най-горещата точка на фронта.

Не е ясно кои са били тези турски "контакти" и дали правителството в Анкара е знаело за срещите. Няма доказателства, които да показват, че Турция е пристъпила към продажба на оръжие на "Вагнер".

Въпреки това възможността съюзник на НАТО да продава оръжия на руски наемнически сили, вероятно ще предизвика сериозна загриженост във Вашингтон и ще усложни отношенията на Анкара с други членове на НАТО, пише CNN.

Подробностите за февруарската среща, които са описани в раздел от изтеклия документ, озаглавен "Мали, Русия, Турция: "Вагнер" търси оръжия от Анкара", предполагат, че според американците руският наемнически отряд поне е опипал почвата за евентуална сделка.

Според изтеклия документ от "Вагнер" също така са планирали да използват оръжията и оборудването от Турция в Мали, където групировката поддържа значително присъствие.

ОЩЕ: Бахмут още е крепост, в Русия избива все по-силно "русификация" (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес