Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българин в Киев: Има доказателства за произхода на ракетата, ударила детската болница

09 юли 2024, 08:30 часа • 2320 прочитания

За ракетата, която удари детската болница в Киев, има неоспорими доказателства, че е X-101 крилата ракета. Видях лично опашката ѝ. Това каза нашият сънародник Петко Петков, който е в Киев и е помагал при евакуацията в лечебното заведение "Охматдит".

Болницата, известна като една от най-добрите за лечение на рак на кръвта в Европа, беше частично разрушена след руската ракетна атака.

ОЩЕ: Русия целенасочено е ударила детската болница в Киев с ракета X-101: BILD (СНИМКИ)

Петков обясни, че "когато видя експлозия, знам откъде идва - ПВО в Киев е в обратна посока, не е в посоката към болницата".

"В продължение на повече от 10 часа имаше въздушна атака. Когато отидох на място вече имаше доста хора - спасители, служби, доброволци. Първите се опитват да изравят хората, след това имаше десетки хиляди, които се отзоваха да помагат. Имаше много деца по земята, окървавени, едно дете го носеха на ръце - беше пострадало. Имаше доста жени - майки на децата, които са пациенти там", разказа Петков в ефира на Нова телевизия.

"На място и в момента има хора, цяла вечер са разчиствали. Трябва да се разчисти за седмица и после да се мисли какво да се прави с мястото, ще може ли изобщо да се възстанови като болница", коментира още доброволецът.

ОЩЕ: Зеленски за руския удар срещу болници: Тези изверги да очакват нашия отговор

Петков посочва, че според информация 36 са загинали и над 160 са пострадали, но уточни, че не може да каже със сигурност.

Доброволецът смята, че необичайният час на атаката – 10:30 часа, който е активен момент - лекарите са в болници и извършват операции, вероятно е търсил ефекта за повече жертви. "Със сигурност е търсен ефекта за масово убийство, за геноцид", смята той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес