Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британският парламент наема специален съветник за защита на жените-депутати

05 юни 2018, 08:40 часа • 775 прочитания

Парламентът на Великобритания взе решение да се наеме специален съветник по сигурността за жените-народни представители на Острова, се казва в официално съобщение на Камарата на общините (бел. ред. - долната камара на британския парламент).

Позицията за специалния съветник е отворена само за жени. Съветникът ще се грижи за всички 209 британски народни представителки, като ще им дава специализирани съвети що се отнася до сигурността им, особено при публични събития.

Повече от половината разследвания на полицейското звено, отговарящо за сигурността на британския парламент миналата година, са били свързани със заплахи над жени-политици, независимо от това, че те са само една трета от депутатите, информира БГНЕС.

На 16 юни 2016 година в град Бърстол (графство Западен Йоркшир) бе убита депутатката от опозиционната Лейбъристка партия Джо Кокс. Тя се бореше за оставане на Великобритания в ЕС. Убийството беше извършено от крайнодесния Томас Майер. Той ѝ нанесе няколко рани с нож, а след това стреля три пъти в нея с пистолет.

Убийството, което беше извършено малко преди референдума за членството на Великобритания в ЕС, предизвика широк обществен отзвук. Въпреки това то не повлия на крайния резултат от референдума за Brexit.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес