Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борис Джонсън: Различнията в мненията са големи

07 ноември 2020, 16:31 часа • 6321 прочитания

Европейският съюз и Великобритания заявиха, че в преговорите за Брекзит остават големи различия. Страните ще продължат да преговарят през следващата седмица, за да се опитат да постигнат търговска сделка в малкото оставащо време, информира БГНЕС. Шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви след телефонен разговор с премиера Борис Джонсън, че различнията в мненията са "големи", докато самият той ги определи като "значителни".

Въпреки многократните кръгове от преговори, включително двуседмични „интензивни“ срещи, приключили в сряда, двамата лидери заявиха, че остават разделени по ключови въпроси, включително рибарството и механизмите за гарантиране на лоялна конкуренция между британски и европейски компании. Джонсън каза, че преговорните екипи ще се съберат в Лондон този понеделник (09.11.20 г.), "за да удвоят усилията за постигане на сделка", според говорител на Даунинг Стрийт. "Премиерът заяви, че макар да е постигнат известен напредък в последните дискусии, съществени разлики остават в редица области, включително така наречените равни условия и риболова," каза говорителят.

И двамата лидери обясниха, че са се съгласили да останат и в личен контакт, което е знак за засилени политически усилия за осигуряване на ново търговско партньорство, преди Великобритания да приключи преходния период след Брекзит на 31-ви декември.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес