Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белгийският премиер осъди насилието по време на протестите срещу COVID мерките

22 ноември 2021, 15:56 часа • 1412 прочитания

Премиерът на Белгия Александър де Кро осъди днес като "абсолютно неприемлива" проявата на насилие по време на 35-хилядния уличен протест в Брюксел срещу по-строгите COVID мерки.

Припомняме, че шествието започна мирно, но по-късно полицията пусна в употреба водно оръдие и сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите, които започнаха да хвърлят взривни предмети. В отговор протестиращите започнаха да строят барикади. В резултат на сблъсъците са ранени трима полицаи.

Пред репортери Де Кро благодари на полицията за работата ѝ по опазването на обществения ред в "много, много труден период".

Подобно на няколко други европейски страни, с настъпването на зимата Белгия преживява рязък скок на новите случаи на коронавирусни инфекции, въпреки относително успешната кампания за ваксинация, съобщи АФП.

Миналата седмица правителството на Де Кро обяви повторното налагане на по-строги правила за ваксинация, включително задължителна работа от къщи за някои категории служители и задължително носене на маски.

По време на протестите в неделя демонстрантите в Брюксел скандираха: „Свобода! Свобода!”.

„Живеем в свободна страна, можем да протестираме, но начинът, по който се държаха някои демонстранти, нямаше нищо общо със свободата“, оплака се Де Кро.

"Това нямаше нищо общо с това дали ваксинацията е нещо добро или не - това беше престъпно поведение", каза той.

Някои от протестиращите се противопоставиха на ваксините, други на задължителните здравни мерки, които смятат за нарушаване на личната свобода. Мнозина носеха фламандски националистически знамена.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес