Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализ в републиканско издание: Русия трябва и ще загуби в Украйна

09 октомври 2024, 07:30 часа • 2569 прочитания

Войната в Украйна ще завърши с поражението на Русия, пише The National Interest. Тя ще погребе всички по-нататъшни опити за възкресяване на старата руска империя и връщане на Европа в миналото.

Когато Русия започна своето пълномащабно нахлуване в Украйна през 2022 г. и беше спряна по пътя към Киев от успешната украинска защита, започна нов процес на изграждане на руската нация. Колкото по-дълго Украйна се задържи, толкова повече руският управляващ елит трябва да преосмисли налаганата от него "руската идентичност", като се раздели с руския империализъм и идеята, че украинците и беларусите принадлежат на Русия и нейния народ.

Говори се се, че външният министър на Русия Сергей Лавров веднъж казал, че диктаторът Владимир Путин има само трима съветници: "Иван Грозни, Петър Велики и Екатерина Велика". Като се сравнява с Петър Велики, Путин подчертава намерението си: Той се стреми да си върне това, което възприема като исторически руски територии. Опирайки се върху Северната война от 18-ти век срещу Швеция, Путин възприема кампанията на Петър като рекултивация на присъщи руски земи, а не завладяване на чужда територия. Още: Столтенберг, вече извън НАТО: Трябваше да дадем на Украйна повече оръжия по-рано

Намеренията на един диктатор

През 2021 г. Путин става автор на провокативно есе, в което изяснява намеренията си спрямо Украйна, като подчертава, че руснаците и украинците са фундаментално "един народ". Налагането на това чувство не е ново. През 2008 г. той дори дръзко заяви пред тогавашния президент на САЩ Джордж У. Буш, че Украйна не е истинска държава. Подобно на руските царе и Сталин, Путин възприема украинската държавност и национална идентичност като заплаха за имперските цели на Русия.

За Украйна това е не само териториална заплаха, но и екзистенциална.

Украинците ще се бият, докато има желаещи да се бият. Междувременно Путин ще продължи да се надява, че в САЩ републиканският изолационизъм и традиционните антивоенни настроения сред демократите продължават да растат и че преизбирането на Доналд Тръмп допълнително ще отклони американската помощ за Украйна. Има също допускане, че Путин се надява, че ако издържи достатъчно дълго, Китай може да отвори втори фронт с Тайван, за да прекъсне подкрепата на Запада за Украйна, или че САЩ ще затънат в нова война в Близкия изток. Още: Рязък спад на помощта от боеприпаси за Украйна - сигнал от Великобритания

Налице е истинска военна безизходица, с незначителни руски успехи в Украйна през последната година. Ако Украйна отстъпи територия, тя трябва да получи незабавно членство в НАТО, за да възпре по-нататъшната руска агресия. Но като се има предвид очевидното геноцидно намерение на Русия в този война, това предложение е неправдоподобно, нито пък Русия някога би помислила да преговаря за влизането на Украйна в НАТО.

Приемливият край на войната

Единственият приемлив начин за прекратяване на войната е ясен: окончателна украинска победа, принуждаваща Русия да се откаже от имперските си амбиции и да се присъедини към глобалната общност като нов, мирен субект. И най-добрият шанс за победа на украинския народ е да му се даде това, от което се нуждае сега: колкото по-дълго продължава политиката на Байдън за оръжията, толкова по-дълго ще се проточи войната.

В решително контранастъпление украинските въоръжени сили трябва да напреднат с допълнителни 10–15 км (7–10 мили), за да могат да разположат артилерията си така, че тя да достигне жизненоважните транспортни коридори изток-запад на Русия, които са от съществено значение за бойната способност на нейната армия. Ако линиите за доставка на Русия на юг бъдат компрометирани, Украйна ще дръпне още по-на юг към Азовско море и ще започне "осакатяващи" удари по Керченския (Кримския) мост, изолирайки руските сили в Крим. Още: В Турция вече чертаят сценариите за Трета световна война

Стратегията на Киев да измори руските войски с продължителни атаки и да унищожи способността им да се бият играе в полза на силните страни на Украйна.

Украинците знаят какво правят и какво ще е необходимо, за да победят Русия. Контраофанзивата ще продължи през зимата и с пристигането на нови оръжейни системи като изтребители F-16 и ракети ATACMS, войната ще продължи да се развива в полза на Украйна на бойното поле, ако Западът държи твърдо на подкрепата си.

Ако Украйна не успее сега, Западът ще се изправи пред много по-големи разходи в бъдеще. Това може да доведе до загуба на американски и европейски животи, ако Русия надделее и напредне към Балтика и Полша.

Ще цитирам Збигнев Бжежински, бивш съветник по националната сигурност на президента Джими Картър: "Без Украйна Русия престава да бъде империя, но с подчиняване на Украйна, Русия автоматично се превръща в империя". Геополитическите амбиции на Русия неизбежно включват подчиняване на Украйна, независимо кой седи в Кремъл. Още: "Гърмят на метри от цевта": Украйна се оплаква от лоши боеприпаси от Запада

Историята сочи: Руските териториални придобивки в Украйна последователно са ускорявали руската агресия. Анексирането на Крим през 2014 г. доведе до завладявания в Източна Украйна, кулминирайки в амбициозен опит за превземане на цяла Украйна през 2022 г. Ако бъде установено примирие, историята показва, че Русия просто ще изчака времето си, ще възстанови изчерпаните си сили и ще поднови опитите си да заличи Украйна, пише The National Interest.

Гарантирането, че Русия не може да изтрие Украйна от картата на света, ще изисква западният свят да бъде обединен толкова дълго, колкото е необходимо, тъй като Русия ще продължи да се връща за още, докато не бъде спряна здраво. В тази война, в името на мира, стремежите на Руската империя трябва най-накрая да бъдат погребани на украинска земя. Украйна ще надделее, мечтата за имперска Русия ще рухне и нова руска идентичност ще се появи след нея. Още: Рюте обеща - на срещата в Рамщайн съюзниците ще обсъдят удари по Русия с далекобойни оръжия (ВИДЕО)

Автор: Дейвид Кириченко

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес