Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В София: Кандидатстването и записването в първи клас ще е изцяло онлайн

16 март 2021, 13:22 часа • 2051 прочитания

Изцяло по електронен път ще става кандидатстването и записването в първи клас в София от тази година, съобщиха от Столична община.

168 общински училища в столицата ще предлагат записване в първи клас за над 12 000 първокласници. Системата за електронно класиране и прием на учениците в първи клас е надграждане на системата за записване в детските градини. Критериите за прием остават непроменени, подчерта Тодор Чобанов, зам.-кмет по образование и култура.

Необходимите критерии ще се проверяват  по електронен път, което ще облекчи родителите. Единственият документ, който няма да се проверява служебно, е съдебно удостоверение за осиновено дете.

Тези родители, които имат профил в платформата за яслите и детските градини, ще могат да го ползват и за кандидатстването в първи клас, съобщават още от общината.

Новата система ще е достъпна от 29 март. Предварителният график на кампанията предвижда до 19 април да се генерират свободните места в 168-те общински училища в София.

От 19 април до 28 май ще тече регистрирането на кандидатите. След тази дата ще се направи първото класиране, което ще бъде обявено на 4 юни.

За родителите, които не могат да кандидатстват онлайн, във всички училища е създадена организация на място да попълнят регистъра. Ще положим усилие да издирим децата, които предстои да са първи клас, но не са записани в системата, посочи Тодор Чобанов.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес