Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Решено: Децата в 5., 6. и 7. клас ще имат повече часове

26 август 2022, 12:32 часа • 15648 прочитания

Часовете по български език и литература в 5. и 6. клас, по математика в 5., 6. и 7. клас и по география в 5. клас се увеличават с половин час на седмица. Одобрените промени бяха публикувани в „Държавен вестник“ на 26 август.

Приетото предложение на екипа на бившия министър на образованието акад. Николай Денков означава, че седмичната програма на петокласниците се увеличава с 1,5 часа – т.е. 51 часа повече годишно. Шестокласниците ще учат с един час повече седмично – т.е. 36 часа повече на година, а седмокласниците – 0,5 ч. повече на седмица и 18 ч. допълнително в годината.

Продължителността на часовете се намалява от 45 на 40 минути, но това на практика ще засегне малка част от учениците, тъй като повечето и сега карат 40-минутни часове, коментира в. „Сега“.

Мнозинството от директорите се обявиха против промените, защото според тях те натоварват още повече учениците от прогимназията, а това „не е здравословно, води до още по-силно обездвижване и няма да бъдат постигнати никакви реални цели". Според тях краят на втората смяна в 19:10 ч. прави измененията неподходящи. Освен това, според мотивите им, не е добре да се въвеждат повече часове, без да има изготвена съпътстваща редакция на учебното съдържание.

От МОН отвърнаха, че няма основание да се говори за повишаване на престоя на учениците в училище - дори след увеличаване на часовете по български език и математика те остават в класните стаи по-малко спрямо ситуацията, при която учебният час е 45 минути, а добрата организация на училищно ниво може да осигури приключване преди 19 часа.

Сега директорите имат 20 дни, в които трябва да приведат наредбата в действие преди началото на новата учебна година. Предстои да променят учебната документация, програмите в училище, да разпределят часове, да търсят учители и др.

Последната такава промяна беше през 2015 г.

ОЩЕ: Училищен директор: Сегашните учебници и учебни програми са неразбираеми за децата

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес