Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Починала ученичка получава оценки, за да взема училище пари - МОН проверява

05 септември 2023, 16:41 часа • 19144 прочитания

За скандален случай на източване на пари за образование съобщи пресцентърът на МОН.

От ведомството информират, че министърът проф. Галин Цоков е разпоредил цялостна проверка в СУ "Найден Геров" в Пловдив. Причината - получен сигнал, че в училището продължават да се пишат оценки на ученичка, която е загубила живота си.

Практиката продължава с месеци, прави се от повече от един учител, а основното съмнение е, че е направено, за да се получава държавна субсидия за съответния ученик и/или за да не се допусне разформироване на паралелката.

Още по-скандалното в случая е, че Регионалното управление на образованието в Пловдив (РУО) установява нарушението, но се ограничава само до препоръка да се изискат обяснения от директора и да се предвидят допълнителни квалификации за учителите. Още: Източвал ли е санаториумът в град Баня пари от НЗОК и НОИ?

Работа за прокуратурата?

"Без коментари от съответната дирекция в МОН докладът стига за одобрение до министъра. В тази ситуация проф. Галин Цоков възлага нов, цялостен одит на всички звена, допуснали казусът да остане без никакви реални действия. На база на комплексната проверка министърът очаква да се даде и категорично становище дали случаят не следва да бъде предоставен на вниманието и на прокуратурата", информират от министерството.

Възложен е пълен одит на всички звена, които имат отношение по случая – училището, Регионалното управление на образованието в Пловдив и дирекция "Организация и контрол" в МОН.

"Този случай не само е извън моралните норми, но и дава индикация за притеснителен формализъм, който се допуска на различни нива в системата на образованието. Подобно нещо няма да бъде допуснато и ще бъде проучен в детайл всеки аспект и всяко взето отношение от експертите на всички нива", подчерта министър Цоков. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес