Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ограничиха допустимата възраст за ректорите на университетите

13 февруари 2020, 11:59 часа • 3636 прочитания

Ограничаване на възрастта за ректорите на университетите  до 65 г., одобриха депутатите през Закона за висшето образование на второ четене в парламента.

В подкрепа на поправката гласуваха 94 депутати, 7 натиснаха бутона „против“, а 10 пък бяха въздържалите се народни представители.

„На ръководна длъжност не могат да бъдат избирани лица, чиято възраст към датата на избора не позволяват да изпълнят поне половината от законоустановения мандат до навършване на 65-годишна възраст“, е записано вече в закона за Висшето образование.

Трябва да се подчертае обаче, че тези ректори, които са над възрастта към момента  ще завършат мандата си, уточниха депутатите в пленарната зала.

Тази точка от закона пък раздели мненията в БСП. Валери Жаблянов се възпротиви на решението като посочи аргументът да се даде път на младите като неоснователен, но друг представител на левицата Румен Гечев заяви от трибуната, че подкрепя изменението.

"Подобни тестове са приети в някои от учебните заведения. Нищо не пречи на един преподавател, ако не е декан или ректор да не развива научна дейност. Няма незаменими хора. Какъв е този професор, който след 10 г. няма някой след него", посочи Румен Гечев.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес