Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Красимир Вълчев: Следващите седмици ще са най-тежките за образователната система

18 ноември 2020, 19:30 часа • 3307 прочитания

"Вероятно е в следващите седмици да се сблъскаме със сезонните грипни вируси. Това ще бъдат най-тежките седмици за образователната система, тъй като двата вируса могат взаимно да се усилят". Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по БНТ. "Всяка година имаме между 20 хил. и 40 хил. ученици, които боледуват от сезонните грипните вируси. Препоръчвам поне по 10 минути да са отворени прозорците в класните стаи, когато това е възможно", каза още той.

"Нашият режим е най-либерален, лятото избрахме модела на невзаимодействие, за да позволим процесът да се провежда без задължителното носене на маска", каза още той. Министърът потвърди, че е издал заповед, с която нарежда в учебните часове учениците от прогимназиален и гимназиален етап – от 5-и до 12-и клас включително, да носят лични предпазни средства за лице – защитна маска или защитен шлем. Според министъра носенето на маски е полезно и за учениците, и за родителите. "Не можем да убедим всички родители, но ще се постараем да го направим. При малките деца е по-трудно. Необходимо е да защитим и учителите", обясни Вълчев.

Той поясни, че учениците ще могат да свалят маската, когато се налага да отговарят на въпрос, когато бъдат изпитвани устно, за дейности, чието извършване е невъзможно с предпазна маска, както и при физически упражнения. “Устното изпитване без маска може да бъде и пред учебната дъска, и пред чина. Учениците трябва да бъдат стимулирани да излизат навън в двора по-често, както и да се проветряват помещенията в междучасията“, подчерта министърът.

“Учителите и учениците прекарват много часове заедно и това прави класната стая рискова среда. 1,5 в момента е процентът на заболеваемостта сред учителите, което е малко по-високо спрямо населението, но е в границите на нормалното“, каза още министър Вълчев. “Не затваряме цялата система, защото дори да направим цялостен локдаун, вирусът няма да изчезне. Ако учениците се обучават само в електронна среда, това ще доведе до демотивация, обездвиженост“, категоричен е Вълчев. Министърът обясни, че над 50% от учениците в най-проблемните 7 области у нас учат в електронна среда, а над 1200 училища все още не са се сблъсквали с коронавируса.

“Най-добрият подход е училищата да уведомяват ежедневно родителите с електронни съобщения в случай на необходимост от обучение в електронна среда. Това е моята молба към директорите на училищата - да комуникират активно с родителите“, допълни Вълчев. По въпроса дали ще се наложи да има удължаване на учебната година, той заяви, че е рано да се мисли за това. “Нямаме предпоставки за момента, обучението в електронна среда все пак компенсира. За тези деца, които не са учили или са със слаб успех, е предвидено запълване на образователни дефицити, но нямаме предпоставки за общо удължаване на учебната година“, категоричен бе той.

Относно възможността студенти по педагогика да се включат като заместници на учители, министърът обясни, че към момента 500 са студентите в списъка на МОН, като се очаква броят им да набъбне до 1000 учители. И това обаче не е достатъчно, така че е пуснато поредно писмо до висшите училища за всички кадри, които учат педагогически специалности да се включат в учебния процес.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес