Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ФНИ отново в криза - Изпълнителният съвет на Фонда беше освободен

03 юли 2013, 18:58 часа • 26605 прочитания

Скандалите във Фонд "Научни изследвания" явно нямат край, след като днес образователният министър Анелия Клисарова уволни целия Изпълнителен съвет на Фонда. Като мотив за решението си Клисарова посочи, че съветът на ФНИ не е изработил вътрешни правила, които да гарантират справедливото и законно раздаване на средствата от фонда.

Вчера управителят на ФНИ академик Владимир Овчаров подаде оставка, след като не се разбра със съвета именно по този въпрос. След уволненията днес министър Клисарова обяви още, че временно се спира финансирането на новите проекти.

Освобождаването на целия съвет стана, след като представителите му обясняваха на пресконференция, че конфликтът с Овчаров е възникнал, защото той няма административен капацитет да се справи с работата.

Знаете, вчера акад. Овчаров подаде оставка заради несъгласие с предложенията на Изпълнителния съвет, аз ще поискам оставките и на Изпълнителния съвет, заяви образователният министър Анелия Клисарова, предаде БНТ.

Във ФНИ влиза нова проверка, средствата за новите проекти на стойност 24 млн. лева се спират, за старите, които вече текат, средствата остават. От Изпълнителния съвет смятат обаче, че нямат от какво да се срамуват в работата си и се безпокоят какво ще стане с новите проекти.

Ако спрат парите за новите, те не са започнали, просто ще ги провалим, ще ги оставим една година да няма поректи и ще останат за догодина. Това не е добре за учените, за мен просто трябва да се разграничат, ако има несвършени работи, ако има лични отговорности да се търсят, но не трябва да се онеправдава научната общност и без това парите са много малко, каза проф. Пламен Мишев, председател на ИС на Фонд научни изследвания.

Искам да уверя всичките колеги учени, всички тези, които са положили огромен труд за направата на тези проекти, всички, които точно и ясно са си представили поректите в срок и целесъобзно, че те няма да останат нефинансирани, обясни Клисарова.

Парите ще бъдат пуснати отново след приключването на проверката, която министър Клисарова се надява да започне идната седмица.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес