Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК разследва Великобритания за спрените заеми за наши студенти

24 март 2014, 21:46 часа • 38025 прочитания

Европейската комисия започна официално разследване на решението на Великобритания временно да спре заемите за издръжка на български и румънски студенти.

Еврокомисарят по образованието Андрула Василиу съобщи, че в комисията е подадена информация и оплакванията и по тази причина в официален Брюксел се е появило съмнение за начина, по който британските власти са се заели с този проблем. Василиу добави, че е взето решение за започване на официално разследване, а също така ще бъдат поискани допълнителни обяснения от Лондон, пише БГНЕС.

Властите на Острова решиха през ноември 2013 да спрат заемите за българските и румънски студенти, за да проверят легитимността им, след като броят им се бил увеличил рязко. Това стана на фона на засилилите се антибългарски и антирумънски настроения във Великобритания.

Заемите наистина са необходими на хилядите български и румънски студенти, които през последните години атакуваха британските университети. "Направо съм бясна, учението ми наистина зависи от тези пари", заяви 19-годишната Станимира Караиванска, която в момента е принудена да пропуска своите лекции. През януари българската студентка по мениджмънт на околната среда в университета Кингстън в Лондон не получи част от заема си, който й осигурява близо 500 лири на месец, за да плаща квартирата си, транспорта и да се храни. Пропуснах курсове, защото не можех да плащам билета за влака и автобуса до факултета – 24 лири отиване и връщане, споделя тя.

Историята на Станимира е една от многото, които в началото на март разказа Франс прес в обширен репортаж за правата на нашите сънародници, решили да продължат висшето си образование във Великобритания. Всички те понасят последиците от решение на британското правителство, което с наближаване на европейските избори все повече възприема антиимиграционната реторика.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес