Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата си върна близо половината от авансите за физкултурни салони "фантоми"

04 април 2024, 14:56 часа • 1064 прочитания

Близо 10 милиона лева са възстановени от авансово платените през 2020 година 22 милиона за изграждането на 24 физкултурни салона в страната. Авансите към определени фирми бяха изплатени на 100%, а в крайна сметка се оказа, че са построени само два салона.

Останалите пари?

От Министерството на младежта и спорта (ММС), ръководено от Димитър Илиев, се похвалиха, че към днешна дата (4 април), "в резултат на доброволно възстановяване на средства от фирмите и на сключени съдебни спогодби, в държавния бюджет са върнати посочените 10 милиона лева".

За останалата сума ММС продължава да води съдебни дела, които към 1 април 2024 г. са 11 на брой, обявиха от ведомството.

Още: Стадиони, зала, спортни площадки: Равносметка какво се направи от спортния министър на "сглобката"

Снимка: БГНЕС

Нарушенията

През 2020 г. Министерският съвет предоставя на ММС близо 25 милиона лева за изграждане и оборудване на физкултурни салони в училища. След набързо възложени обществени поръчки, в резултат на които са сключени договори в нарушение на всички правила за добро финансово управление, са предоставени близо 22 милиона лева като 100-процентови аванси на фирми - изпълнители.

„За съжаление се изграждат само два физкултурни салона, а по останалите договори салони няма. Най-големите губещи в случая обаче са децата, които няма къде да спортуват“, подчерта министърът на младежта и спорта Димитър Илиев.

Още: Физкултурни салони с платени милиони: Няма салони, няма и милиони

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес