Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Търговският дефицит на България със страните извън ЕС се увеличава

13 юни 2022, 12:01 часа • 1960 прочитания

Износът на стоки от България нараства с 33.6% на годишна база до общо 28.7 млрд. лева за първите четири месеца на тази година, сочат данните на Националния статистически институт. В същото време, вносът на стоки отчита увеличение от 40.5% спрямо същия период на миналата година, като достига 32.5 млрд. лева.

Така към края на месец април България записа отрицателен търговски баланс в размер на минус 3.89 млрд. лева.

Конкретно през месец април, от страната ни са изнесени стоки на обща стойност 7.64 млрд. лева, което представлява ръст от 7.6 млрд. лева на годишна база. Вносът на стоки през разглеждания месец достига 8.3 млрд. лева, като нараства с 37.5% спрямо април миналата година. Така за април тази година, България записва отрицателно външнотърговско салдо в размер на минус 713.5 млн. лева.

Търговия с трети страни

Търговският дефицит на страната ни се дължи на търговията с трети страни (тези извън ЕС). За първите четири месеца на тази година, вносът на стоки от трети страни скача с 58.3% на годишна база, като достига 14.3 млрд. лева. Само през април, вносът от трети страни нараства с 57.8% до 3.9 млрд. лева. В същото време износът на стоки от България към страните извън ЕС нараства с 27.5% на годишна база към края на април до 9.2 млрд. лева. Само за април, българският износ към трети страни отчита повишение от 16.8% на годишна база до 2.295 млрд. лева.

Така за първите четири месеца на 2022 година, търговският баланс със страните извън е отрицателен и достига минус 5.1 млрд. лева. Конкретно за април салдото възлиза на минус 1.6 млрд. лева.

Традиционно, най-големият търговски дефицит на България е с Русия. За първите четири месеца на тази година, външнотърговското салдо с Русия е отрицателно и достига минус 3.7 млрд. лева. Така само за един месец, търговския дефицит с Русия е нараснал с около 900 млн. лева, тъй като към края на месец март възлизаше на минус 2.8 млрд. лева.

Данните отразяват така наречената енергийна зависимост на България от руските доставки. Страната ни записва и сериозен дефицит в търговията си с Китай (-1.38 млрд. лева) и Турция (-1 млрд. лева).

Търговия с ЕС 

Данните за търговията на България със страните от ЕС отразяват събитията с месец назад. Въпреки това, към края на първото тримесечие на тази година, страната ни постига положителен търговски баланс с ЕС от 361.8 млн. лева.

За периода януари – март тази година, вносът на стоки от България за ЕС нараства с 36.9% на годишна база до 14.2 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Испания, които формират 69.6% от износа за държавите - членки на ЕС.

В същото време, вносът на стоки в България от ЕС за същия период се увеличава с 31.0% на годишна база и е на стойност 13.8 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Гърция, Италия и Нидерландия.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес