Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Турски поток 2": Договорът с "Боташ" заробва България, смята експерт

12 август 2024, 07:57 часа • 16349 прочитания

Договорът с "Боташ" трябва да се нарича "Турски поток" 2. Той е за 13 години, България плаща всеки ден 500 000 долара – за нищо. Би трябвало да е за запазване на капацитет, но всъщност седи една празна тръба, защото ние не купуваме втечнен газ. Стойността за 13 години е 4,1 млрд. лева. Това заяви Мартин Владимиров, ръководител на програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията.

Около 40% по-скъпо плащаме на Турция, отколкото плащаме за внос на втечнен газ от Гърция, пресметна Владимиров. Той предупреди, че се очаква октомври да заработи терминала в Александруполис, където България официално има дял. С него ще има такива количества, че България не може да ги поеме, защото са твърде много. С това се върви към фалит на "Булгаргаз" - подаряваме пазара на руски посредници, убеден е Владимиров. Той обърна внимание, че вече не сме платили 15 млн. лева и "Боташ" може и да стигне до арбитраж и да съсипе българската компания, ако спечели например да бъдат платени наведнъж 4 млрд. лева.

Още: Разкрития на бивш енергиен министър: От ден 1 не сме използвали нищо по договора с "Боташ"

Сделката с "Боташ"

Целта на сделката беше уж България да внася втечнен газ от терминалите в Турция, но ние не сме се възползвали, внесли сме минимални количества. От друга страна, "Боташ" може да изнася през България. Турската компания купува огромни количества, нямаме яснота какви.

От 2025 година спира транзитът на руски газ през Украйна и това ще бъде пренасочено през Турция, категоричен е Владимиров. На този етап няма санкции срещу руския газ и "Газпром" се възползва да намери посредници. В момента има много руски газ, който е по-евтин и затова измества другия идващ по Южния газов коридор газ (Азербайджан), твърди Владимиров.

Доколкото знам, няма възможност от пълно прекратяване на договора с "Боташ". Нещата зависят от турската страна, а тя няма интерес да спира договора – защото ще е проводник за реекспорт на руски газ. Турският министър на енергетиката каза преди месец, че Турция ще пренася още 10 млрд. кубични метра газ годишно, заяви експертът пред bTV.

Какъв е изходът – да почнем да си купуваме газ от Турция, но не руски. Сега така или иначе плащаме за нещо, което не използваме, каза Владимиров.

Още: Официално: "Боташ" не ни е отказал предоговаряне, ето колко фактури дължим на компанията

Аз не разбирам, но ...

Аз много не разбирам, но договорът трябваше да се подпише, защото България трябваше да има откъде да купува втечнен газ. Това заяви Антон Кутев, който беше говорител на служебното правителство, отговорно за договора с "Боташ".

Моят основен проблем не е дали има руски газ, а да има евтин газ, подчерта Кутев. И попита защо пък да не реекспортираме газ от Турция – Кутев обяви, че било пропаганда да не реекспортираме и набързо забрави за цената на газа през Гърция, която е далеч по-ниска. Но най-голямото противоречие беше, че Кутев обяви как България имала "политическата задача" да спре руския газ, затова направила дългосрочен договор (169 месеца) с "Боташ" (откъдето "вероятно" и по думите на Кутев идвало много руски газ).

Още: Твърдения: "Боташ" е отхвърлила искането на България за преразглеждане на газовия договор

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес