Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тихомир Безлов видя възможност за Шенген при срив на доставките на газ за Австрия

12 октомври 2024, 17:45 часа • 4506 прочитания

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията видя добра възможност за пълноценното ни приемане в Шенген, ако газът за Австрия през Украйна бъде спрян и Виена се обърне към България. Това стана ясно от участието му в предаването "Говори сега" по БНТ. 

"Проблемът с влизането на България и Румъния в Шенген, се нарича Австрия", посочи той. От думите му стана ясно, че бихме били в по-изгодна позиция за супохопътен Шенген, ако на Виена й се наложи да преговаря за газови доставки със страната ни.

Думите му дойдоха на фона риска от срив в доставките с далечни последици. Централноевропейската държава е била център на руските газови потоци в продължение на повече от половин век, като складовете и тръбопроводите в миналото са били конфигурирани за пренос на гориво към Унгария, Германия, Италия и Словения. ОЩЕ: Австрия иска да се отърве от руския газ, но предупреди - спирането му ще е "огромен риск"

Задава ли се нова мигрантска вълна от Ливан?

Той коментира и нахлуването в Израел в Ливан и очакванията за нова мигрантска вълна, като посочи, че потокът е несравним с този от 2013 и 2015 г. 

"Тези, които имат добри доходи, вероятно могат да пътуват през Средиземно море, със самолети, но пак казвам - това е несравнимо", заяви Безлов. ОЩЕ: Руският газ се услажда на Австрия

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес