Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТЕЦ-ът на Доган спечели десетки милиони на борсата за ток за няколко дни

21 декември 2021, 10:18 часа • 13766 прочитания

606.69 лв. за мегаватчас. 615.69 лв. за мегаватчас. 646.07 лв. за мегаватчас. Това са цените, на които ТЕЦ Варна, по-известен като ТЕЦ-ът на Ахмед Доган, е продавал ток на енергийната ни борса (БНЕБ).

Не е ясно кой е купувачът на тока. Но сделките са факт седмица след като газът за централата беше спрян от „Булгаргаз” и сметките ѝ бяха запорирани. Причината – ТЕЦ-ът не плаща доставките. А държавното дружество обяви, че ще пусне отново синьо гориво за централата когато плати.

Само че това, че ТЕЦ-ът е със запорирани сметки явно не му пречи да търгува на БНЕБ. Всеки участник на борсата има отделни сметки или е предоставил банкови гаранции за участие в търговията и на практика според правилата на борсата няма проблем централата да продава енергия за бъдещ период.

От направените търгове може да се направи заключение, че ТЕЦ-ът е успял да получи милиони за продадения ток – около 27,5 млн. лева. Пред Mediapool бившият министър Данаил Папазов коментира, че с тези пари ще се чистят задължения към „Булгаргаз”. Общо задълженията били 24 млн. лева.

Припомняме, че в ТЕЦ „Варна” синът и дъщерята на Папазов са съакционери с Доган. Папазов беше транспортен министър в кабинета „Орешарски”.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес