Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Състезание за работни места": Шестима се борят за едно място в страната

17 август 2024, 10:03 часа • 3967 прочитания

Средно шестима безработни се конкурират за едно свободно работно място в цялата страна, сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта, цитирани от БНР. 

Още: Леко повишение на безработицата в България: Последни данни

Кои са най-търсените професии

Преподаватели, работници в добивната и преработващата промишленост, събиране на отпадъци, строителство и транспорт, продавачи и персонал, полагащ грижи за хората, са най-търсените от бизнеса професии.

За един месец от юли в сравнение с юни регистрираните в бюрата по труда са се увеличили с почти 2000 души и са близо 153 000.

Най-силна е конкуренцията за една вакантна позиция в областите Габрово и Хасково, където се състезават по 14 безработни, а най-малка - в Добрич - по двама, и в Бургас - по трима.

Още: Пари за безработица и видове пенсия: Датите през август

Безработицата намалява

От Агенцията по заетостта се похвалиха, че в резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в Бюрата по труда, през юли са активирани над 5000 неактивни на пазара на труда, което е с 18 процента повече спрямо предходния месец.

Започналите работа безработни през юли са над 14 500 души.

Увеличава се и броят на заявените в Бюрата по труда свободни работни места, които през миналия месец са близо 9 000.

В реалната икономика най-много са местата в сферата на преработващата промишленост - всяко четвърто, следвана от образование, търговия, административни и спомагателни дейности, хотелиерство и ресторантьорство.

Още: На комисия: Гласуваха промени, които да сложат край на "френската безработица"

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес